U nedjelju vrata otvara 98 vinskih podruma

S prošlogodišnjih Dana otvorenih vinskih podruma (D. MEMEDOVIĆ)
S prošlogodišnjih Dana otvorenih vinskih podruma (D. MEMEDOVIĆ)

U nedjelju se po 15. put Svjetski dan vina u Istri obilježava Danom otvorenih vinskih podruma, kojeg organiziraju Turistička zajednica Istarske županije, županijski Odjel za turizam te Udruga istarskih vinara i vinogradara Vinistra. Svoja vrata će od 10 do 19 sati otvoriti 98 vinarija u cijeloj Istri, a svečano otvorenje 15. Wine Daya zakazano je za 10 sati u vinskom podrumu Adriana Černeke u selu Medveje kod Vrha na Buzeštini.

Ovogodišnji istarski Wine Day promovira se pod motom "Dan ostvarenja vaših želja", a želje onih koji uspiju posjetiti barem dio od 98 vinarija doista se imaju kuda okrenuti - od 22 nositelja prije nekoliko dana dodijeljene oznake IQ - Istrian Quality za istarsku malvaziju, preko sasvim friških, minulog vikenda na Londonskom sajmu vina proglašenih istarskih dobitnika medalja na ocjenjivanjima Decantera i International Wine Challengea, do istarskog terana, kojem bi trebalo poželjeti da i nakon 1. srpnja zadrži svoje stoljetno ime.

Drugu godinu za redom Turistička zajednica, Općina i Razvojna agencija Brtonigla organiziraju vožnju vlakićem po kantinama tijekom cijele nedjelje. Spremna su dva vlakića koja će omogućiti svim posjetiteljima i ljubiteljima dobre kapljice da bezbrižno uživaju u vinu na području Brtonigle i okolice.

Prvi će krenuti iz Brtonigle u 11 sati, s parkirališta ispred konobe Astarea, dok će drugi pola sata kasnije startati iz Nove Vasi, ispred vinskog podruma obitelji Ravalico. Vinari koji su se priključili ovoj inicijativi i koje će vlakić obilaziti su Novacco, Vinerino, Veralda, Vina Reale, Cattunar i F&F Ravalico. Cijena vožnje je 20 kuna za odrasle, a 10 kuna za djecu do 14 godina. U slučaju lošeg vremena vožnja vlakićem se otkazuje. (D. ŠIŠOVIĆ, T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter