U nedjelju Vitrina momjanskog muškata

Organizatori najavili feštu
Organizatori najavili feštu

Na vrata nam ponovno kuca Sveti Martin, a Općina Momjan priređuje tradicionalnu feštu kojom zaokružuje sezonu, najavili su predstavnici organizatora na presici u agroturizmu San Mauro. Centralni dio proslave, krštenje mošta i međunarodna Vitrina muškata, održat će se u nedjelju od 13.30 do 19 sati u momjanskom domu kulture, a za večernju zabavu na istom mjestu pobrinut će se slovenski sastav Mambo Kings te grupa Bukaleta u nedjelju navečer.

– Očekujemo da će proizvođači iz Istre, Italije i Slovenije prezentirati oko 60 uzoraka muškata koje će ocjenjivati publika, rekao je Valter Bassanese, predsjednik Turističke zajednice Buje. Publika će moći kušati i stotinjak drugih vrsta vina, a usporedno s Vitrinom, trajat će i sajam autohtonih istarskih proizvoda koji uključuje sve od meda i marmelade do pršuta i sira. Kulturno-umjetnički program tijekom nedjelje organizirat Zajednica Talijana Momjan, rekla je predsjednica Arianna Brajko koja je najavila brojna druga događanja.

Martinje započinje u petak u 17 sati u Zajednici Talijana nastupima malih pjevača i dramske skupine iz Momjana te malih glumaca iz Poreča. Nakon toga u istom prostoru otvara se izložba "Načini gledanja same sebe“ mlade fotografkinje Slavice Isovske iz Kopra, koja živi na momjanštini, dok će se u subotu u 18 sati tamo održati prezentacija knjige "Momjan ciacola“ koju su kreirala tamošnja djeca.

Za ovogodišnje Martinje predviđene su tri sportske manifestacije, Memorijalni turnir u malom nogometu Arijano Sinković u subotu u 10 sati, tradicionalni turnir veterana u nedjelju u 11 sati i Momjanski MTB maraton koji počinje pola sata ranije, najavio je Sergej Sinković, predstavnik Mjesnog odbora i udruge proizvođača vina Vino Momilianum.

Prethodno najavljeni okrugli stol "Gradići Svetog Martina“ odgađa se do proljeća, no zato će se u subotu sastati stručnjaci iz Poljoprivrednog instituta i vinari da rasprave o valorizaciji momjanskog muškata.

– Pozivam sve građane i ljubitelje da dođu kušati momjanski muškat i frituru od purana ili dindija bez koje se Martinje ne može zamisliti, rekao je Edi Andrijašić, gradonačelnik Buja i naglasio kako će sve kušaonice i konobe u tom dijelu Istre biti otvorene za posjetitelje. U sklopu fešte motorni klub Pirates organizira i IX. Winter moto Party koji će najaviti defileom motora po vinskim cestama momjanštine. (Napisala i snimila M. DAMJAN)

 


Podijeli: Facebook Twiter