U nedjelju utrka "Dan Uljanika"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Godina je bila 1982., mjesec lipanj. Skupina tadašnje Grupe za trcanje uglavnom sacinjene od radnika "Uljanika" vracala se s utrke na Plitvicama i u autobusu se rodila ideja: "Zašto ne bismo mi organizirali našu utrku?" Dvadeset i osam godina kasnije došli smo do 28. izdanja atletske utrke "Dan Uljanika" koja ce se u nedjelju održati unutar ograde pulskog brodogradilišta.

Utrka je u ta svoja skoro tri desetljeca postojanja postala nezaobilazan dogadaj u Puli. Nekima je to ritual, kao Puljanima Georgu Rappelu (poznatiji kao Geo), Ozrenu Rnjaku, Mati Tomicu ili Rijecaninu Rajku Šarcevicu koji su nastupili na svih 27 dosadašnjih izdanja. Nekima je pak ta utrka izazov, kao na primjer ?ordu Vidovicu koji je odradio utrku od starta do cilja davne 1985. Zašto izazov? Zato jer je ?orde roden 1903. pa si sami izracunajte koliko je godina imao kad je prošao ciljem utrke.

Utrka "Dan Uljanika" je utrka naših ljudi, utrka onih 120 volontera koji ce biti na usluzi da bi sve prošlo u najboljem redu. Utrka onih tisucu i više osnovaca koji ce loviti prve sportske uspjehe. Ili utrka onih rekreativaca kojima su plasman ili zabilježeno vrijeme povod za oklade ili višetjedna podbadanja. I utrka onih, a njih je srecom jako malo, koji nastupaju iskljucivo kako bi osvojili prvo mjesto.

Medu onima kojima prvo mjesto na ovoj utrci nije strano su Romeo Živko i Drago Paripovic, jedan u dresu celjskog Kladivara, drugi iz Poljana, koji su tri puta osvojili utrku. Najbliži da se izjednaci s njima je nekadašnji clan rijeckog Kvarner Autotransa Zoran Žilic koji je slavio 2007. i 2008. i bude li sudjelovao i sutra jedan je od favorita za naslov.

O pocecima utrke razgovarali smo s Goranom Vrbancem, covjekom koji je od prvog izdanja najviše "unutra" kad je u pitanju ova utrka. Danas u organizacijskom odboru kojeg vodi Veljko Grbac, Vrbanac je u ulozi strucnog savjetnika.

- Želja nam je bila kroz utrku upoznati i gradane s pulskim brodogradilištem. U prvom izdanju nastupilo je 87 natjecatelja, na cilj ih je stiglo svega tri manje. Pobijedili su Milovan Savic u muškoj i Marijana Bolte u ženskoj konkurenciji - prisjeca se Vrbanac dok u ruci ima bilten s bezbroj podatak koji je djelo Uljanika IRI.

Dobar odaziv "natjerao" je organizatore odmah druge godine na još jedan odlican potez.

- Vec iduce godine organizirali smo mini utrku za pionire i brojka natjecatelja je narasla na 584. A godinu dana poslije došli smo do 1769 natjecatelja. Cetvrto izdanje je bilo rekordno s cak 2.666 prijavljenih i 2187 natjecatelja koliko ih je došlo na cilj, dodaje Vrbanac.

S godinama se utrka širila izvan ograde Uljanika, jer toliki broj natjecatelja nije bilo lako "strpati" unutra. Ove godine pak utrka ce se opet trcati kao nekad, unutar samog brodogradilišta. A start ce kao i na prvom izdanju biti kod ulike na otoku. Promijenio se termin održavanja. Nekad je bilo, kao i razna druga sportska natjecanja, pocetkom prosinca kada se slavi Dan Uljanika. Od 2003. godine utrka je na rasporedu krajem listopada.

- Ipak u prosincu zna biti hladno pa smo, narocito zbog mladih natjecatelja, odlucili organizirati utrku u listopadu. Nama su djeca jako važna, prošle godine smo pokrenuli natjecaj literarnih radova, ove godine likovnih kako bi utrku i samo brodogradilište što više približili osnovcima.

Za brodogradilište utrka je uvijek bila jedan od zaštitnih znakova i njeno održavanje nikad nije dolazilo u pitanje, bez obzira bila vremena krizna ili ne. Majica s utrke je obavezan suvenir, nekad su je dobivali samo sudionici glavne utrke i najbolji u mladim kategorijama. Posljednjih godina je dobivaju svi. Da je utrka išla u korak s vremenom govore i podaci da su vrlo brzo uvedena racunala za obradivanje rezultata, posljednjih sedam, osam godina pak sudionici glavne utrke imaju cipove radi lakše obrade podataka.

A podataka ce biti puno, treba izracunati rezultate u dvadeset kategorija: šest u mini utrkama i 14 u glavnoj utrci. Sudionici su podijeljeni po dobi i spolu. Naravno, ima i posebnih nagrada najmladem i najstarijem sudioniku, nagraduju se i najuspješnije škole. (Piše Giuliano LIBANORE)

Za nedjelju vec 1.230 prijava

Za nedjeljnu utrku prijavljeno je 1150 sudionika mini utrke (dva kilometra) i 80 sudionika glavne utrke (8,4 km). Naravno, brojka ce dodatno narasti, jer su prijave za glavnu utrku (startnina 20 kn) i u nedjelju uoci starta, a za mini utrku u subotu od 9.30 do 12 i u ndjelju od 7.30 do 9 sati.
Start prve utrke za osnovce je u 9.30 sati, a start glavne utrke u 11.30. Oba starta su na otoku kod ulike.


Podijeli: Facebook Twiter