U nedjelju Učkarski sajam

(G. ČALIĆ ŠVERKO/Arhiva)
(G. ČALIĆ ŠVERKO/Arhiva)

Učkarski sajam ove godine doživljava svoje sedmo izdanje. Javna ustanova Park prirode Učka organizira ga na prijevoju Poklon, na samom spoju dviju županija, u nedjelju od 10 do 20 sati.

U nedjelju će se prezentirati 40-ak izlagača s raznolikom paletom proizvoda od meda, ovčjeg sira, proizvoda od tartufa, vina i rakija svih vrsta, istarskog pršuta, domaćih marmelada i sirupa, domaćih kolača i čajnih peciva, proizvoda od ljekovitog bilja, domaćih salama i mesnih proizvoda, smokvenjaka, prirodne preparativne kozmetike, domaćeg voća i povrća.

Predviđena je izložba tradicionalnih alata, oruđa i posuđa kroz etno-zbirku tradicionalnih zanata. Kao i dosadašnjih godina, posebno će biti uređen tor za životinje gdje će se moći vidjeti domaće životinje tradicionalno važne za ovaj kraj.

U 11 sati je predstava za djecu "Drvo ima srce" Teatra Oz u Maloj šumskoj sceni, a od 12 sati program se nastavlja s zanimljivim predavanjima o ornitološkom kampu u Parku prirode Učka, gromači kao sveprisutnom nasljedstvu te zmijama i njihovom gmizavom putu do uspjeha.

Učkarski sajam prati i bogati kulturno-zabavni program. Vodi ga Mario Battifiaca, a nastupaju folklorna društva i pjevačke skupine s tradicijskim plesovima i pjesmama ovoga kraja, učenici PŠ Veprinac, a za dobru zabavu pobrinuti će se popularni Anelidi.

Nudi se isključivo domaća autohtona hrana; maneštra, kapuz, kobasice, lovački kotlić…, sve po popularnim cijenama.

Tijekom Učkarskog sajma starom cestom preko Učke od 9 do 21 sat prometovat će se jednosmjerno iz smjera Istre prema Kvarneru, natrag u Istru će se ići preko Veprinca i kroz Tunel Učka. Posjetitelji sajma će uz predočenje bona za prolazak kroz tunel platiti sponzoriranu cijenu cestarine od 10 kuna. Bon kojim ostvaruju popust dobit će u Veloj Učki prije dolaska na sajam. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter