U nedjelju u Savičentu na mrkat istrijanskega dela

(Arhiva GI)
(Arhiva GI)

Mrkat istrijanskega dela održat će se po osmi put u nedjelju u Svetvinčentu, a počinje u 14 sati nastupom Kulturno umjetničkog društva Savičenta. Nastavlja se pljočkanjem u Žlinji, a prijave će se primati i do pola sata prije početka turnira koji starta u 14.30 sati. Nagrade za prva četiri mjesta su bukalete.

- Svaki natjecatelj će si od kamena napraviti pljočku i gađati bulin. Očekujemo 15-ak ekipa. Nakon turnira slijedi folklorni susret na kojem će nastupiti KUD Savičenta, KUD Dvigrad, tamburaški sastav Zora, a zakantat će i Milan i Marija Kranjčić.

U 19.30 sati otvara se izložba radova Ivana Obrovca u kvadratnoj kuli kaštela Morosini Grimani i bit će postavljena kroz cijeli tjedan, a posjete će biti moguće u radno vrijeme ureda TZ-a Savičenta, najavio je na  konferenciji za novinare Dean Pustijanac, direktor TZ-a Savičenta.

Koncert Tamare Obrovac i Transhistria Ensemble kojeg čine Uroš Rakovec na gitari, Simone Zanchini na harmonici, Henry Radanović na kontrabasu i Krunoslav Levačić na bubnjevima najavila je pjevačica sama, a zakazan je za 20.30 sati. Bit će to Tamarin koncert nakon dugih deset godina od zadnjeg nastupa u savičentskom kaštelu.

Na mrkatu će se predstaviti 35 izlagača iz Istre i Koprivnice od zanatlija poput kovača, klesara, bačvara, stolara do izlagača koji će ponuditi tradicionalne istarske proizvode od maslinovog drveta, kamena, ali i proizvođači meda, ulja, rakije, vina. Tvrtka Klara Marić iz Kanfanara predstavit će se s pljukancima, njokima, fužima i drugim proizvodima na gastronomskom dijelu mrkata.

- Ovom manifestacijom završava kulturno ljeto u Savičenti, a cilj je gostima pokazati kako se nekad radilo i živjelo u Istri. Prošle godine imali smo kroz cijelo kulturno ljeto, bolje reći od Fešte od rožic do Božića, 70 tisuća posjetitelja, a ove godine zabilježen je porast od 30 posto noćenja u odnosu na lani, istaknuo je savičentski načelnik Dalibor Macan.

U slučaju kiše manifestacija se seli u Art centar ili bivši društveni dom. (T. GRBIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter