U nedjelju u Roču počinje Mala glagoljska akademija

Mirjana Blažević, Iva Đorđević i Maja Stanković (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Mirjana Blažević, Iva Đorđević i Maja Stanković (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Glagoljski imaginarij, tema je ovogodišnjeg 22. Male glagoljske akademije "Juri Žakan" Roč koji će se održati od 29. lipnja do 5. srpnja.

- Mala glagoljska akademija kroz ovogodišnju temu imaginarija nameće se kao prostor mogućnosti koji se ostvaruje i širi u svim smjerovima kreativnosti i pismenosti, istaknula je koordinatorica MGA Iva Đorđević na konferenciji za novinare.

Osnovni cilj MGA učenje je glagoljice i proučavanje glagoljske materijalne i nematerijalne kulture.

- Cilj nam je kroz sve vrste pismenosti koje se susreću u nastavnom procesu, educirati male glagoljaše te im na jedan osebujan i kreativan način pokušati približiti kulturnu i duhovnu baštinu zavičaja, istaknula je Đorđević.

Organizatori ovog ljetnog programa su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te Agencija za odgoj i obrazovanje, suorganizator Grad Buzet, a provoditelj OŠ "Vazmoslav Gržalja" Buzet.

Ročka ljetna akademija okupit će šezdesetak učenika šestih razreda iz petnaest hrvatskih škola te šesnaest učitelja hospitanata koji će se tijekom sedam dana stručno usavršavati kroz radionice MGA i kulturno-umjetničke programe.

Novost je što se ove godine akademija širi na cijeli odgojno-obrazovni proces jer ostvarena je suradnja i sa vrtićima, srednjim školama i fakultetima. Posve novi program, interaktivna radionica o razvoju hrvatske pismenosti za predškolsku dob "Slovo po slovo - škrinja puna blaga" osmislila je dramska pedagoginja Maja Stanković. Ujedno je i autorica interaktivne radionice pripovijedanja hrvatskih narodnih bajki "Vila Mila bajku tka od srebrnog klupka uz pjesmu zvončića" pa će kroz Roč dnevno proći i stotinjak predškolaca iz nekoliko istarskih vrtića.

Ravnateljica buzetske škole Mirjana Blažević izrazila je zadovoljstvo kontinuitetom MGA kao i time što su kao i prethodnih godina, ovaj državni program, neovisno o teškim vremenima, svi financijski podržali.

- Posebno veseli što smo sa skromnim sredstvima čak uspjeli povećati opseg, rekla je Blažević.

Radionice namijenjene malim glagoljašima, polaznicima MGA su grafičko-scenografska, radionica glagoljskih imaginarija, medijska, novinarska, povijesna, radionica freskoslikarstva, likovno keramičarska te radionica za predškolsku dob. Za polaznike MGA organizirana su i dva izleta; Aleja glagoljaša i Putovima glagoljice.

U sklopu programa Kantunići održat će se edukativna predavanja na raznim lokacijama u Roču, Josip Bratulić govorit će na temu "Sveta Braća Ćiril i Metod - Moravska misija (863. -2013.)", Frane Paro "Izum tiskarstva/glagoljsko tiskarstvo (predstavljanje replike Gutembergove preše)", Goran Farkaš "Tradicionalni istarski instrumenti", a Snježana Akrap Sušac i Feodora Gubaš Štifanić održat će promociju knjige "Mala Zb(i)rka priča".

U večernjem programu u Roču će se moći pogledati predstave; "Mistero Buffo" - Istarsko narodno kazalište, "Pra priče" - Teatar OZ,  "Veli Jože" u izvedbi učenika OŠ Čepić i "Pod Učkun" u izvedbi osnovaca PŠ Vrh. Predviđena je i projekcija norveškog dječjeg filma Vratar Liverpoola (The Liverpool Goalie). Održat će se koncerti Elis Lovrić, pjevača "Malog velikog mikrofona" i buzetskog Error banda. Svi programi osim radionica, dostupni su javnosti. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter