U nedjelju u Grožnjanu kreće festival Jazz is Back!BP

Luis Bonilla
Luis Bonilla

Već desetljeće i pol druga polovica srpnja u Grožnjanu rezervirana je za tradicionalni Festival Jazz is Back! BP, koji se ove godine otvara u nedjelju, 13. srpnja, te će predstaviti ukupno 18 koncertnih večeri, na kojima nastupaju eminentni jazz i blues glazbenici iz cijelog svijeta.

Najduži jazz festival u Hrvatskoj održava se pod ravnanjem pijaniste, skladatelja i pedagoškog djelatnika Nevena Frangeša, a festival u nedjelju otvara večer pod nazivom "Etno Croatia", na kojoj će nastupiti glazbenici iz cijelog svijeta koji trenutno borave u Grožnjanu na istoimenoj radionici, a predstavit će nove interpretacije tradicionalnih melodija i napjeva iz raznih zemalja.

Posebnost Festivala Jazz is Back! BP jest što u festivalskom programu objedinjuje sve što se zbiva u Grožnjanu - tako se istovremeno s festivalom održava i Ljetna jazz škola Hrvatske glazbene mladeži (za koju su upisi još u tijeku), a upravo u toj školi će dva tjedna podučavati međunarodna ekipa mentora. Svi oni nastupat će i koncertno u sklopu festivala, pa tako u ponedjeljak, 14. srpnja nastupa njujorški trombonist Luis Bonilla sa sastavom  Mediteranean Collective. Među brojnim koncertnim gostovanjima, zanimljivo je gostovanje sjajnog hammond orguljaša iz Austrije Raphaela Wressniga (15. srpnja), ljubitelji bluesa ne smiju propustiti koncert vrhunskog britanskog Iana Siegala koji će nastupiti s Mikeom Sponzom, zatim je tu Uroš Perič na večeri Tribute to Ray Charles (27. srpnja), kao i redovni gost grožnjanskog festivala, slavni Georgie Fame, koji će nastupiti 28. srpnja na večeri pod nazivom "Concert for BP", na kojoj će zasvirati još i prijatelji legendarnog BP-ja - Primož Grašič, Mario Mavrin, Luis Bonilla, Karlheinz Miklin, Lasse Lindgren, Elvis Stanić, Neven Frangeš i drugi.

Osim koncerata na pozornici Balwan City, festival donosi i još jedan "bonus" koncert u grožnjanskoj Župnoj crkvi Sv. Vida, Modesta i Krešencije, gdje 27. srpnja nastupa Karlheinz Miklin, na flautama i saksofonima.

Početak svih koncerata na pozornici Balwan City je u 21 sat, a ulaz na sve koncerte je besplatan. Više o festivalu može se naći na web stranici festivala kao i na Facebook stranici festivala. (T. TIDIĆ)

Program Festivala Jazz is Back! BP 2014.

13.07. Etno Croatia

14.07. Luis Bonilla Mediteranean Collective

15.07. Raphael Wressnig & The Soul Gift Band

16.07. Ian Siegal & Mike Sponza

17.07. Jazz Kamp Kranj

18.07. Vid Jamnik International Quartet

19.07. Martin Reiter (solo klavir) / Damir Kukuruzović Django Group

20.07. Borna Šercar's Jazziana Croatica

21.07. Pao E Circo (Marinello-Costa)

22.07. Senior Service – Teachers Concert

23.07. Renee Manning & Lasse Lindgren with Jazz Is Back All Stars

24.07. Jean Toussaint Project

25.07. Miro Kadoić Quintet

26.07. Charlie Miklin Quintet

27.07. Uroš Perič - Tribute To Ray Charles

28.08. Concert For BP featuring Georgie Fame, Primož Grašič, Mario Mavrin, Luis Bonilla, Karlheinz Miklin, Lasse Lindgren, Elvis Stanić, Neven Frangeš…

29.07. Luca Ciarla Trio (homage a Grappelli)

30.07. Jazz Is Back – Finale (Students concert)

Posebni koncerti:

27.07. Župna crkva Sv. Vida, Modesta i Krešencije - Karlheinz Miklin – flaute, saksofoni


Podijeli: Facebook Twiter