U nedjelju u Barbanu 41. trka na prstenac

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

Ovogodišnja, 41. trka na prstenac održat će se iduće nedjelje u Barbanu s početkom u 17 sati, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, čiji je dolazak najavljen. Natjecat će se 16 konjanika koje će predvoditi Milio Grabrović,  najavio je u utorak na konferenciji za novinare Dalibor Paus, predsjednik Društva Trka na prstenac.

- Ove se godine ujedno slave dva jubileja: 320. godišnjica prve Trke, održane 10. lipnja 1696. godine, čiji je slavodobitnik Ottavio Quellis, te 40. obljetnica obnavljanja Trke 1976. godine, kada je pobjedu odnio Vazmoslav Vale. Prvu obljetnicu proslavili smo 10. lipnja u Domu hrvatskih branitelja, nakon čega je uslijedio defile kroz Pulu. Sutra počinje veliki turnir u malom nogometu, čiji je finale u petak. Iako je Trka za viticu slabije posjećena, njena je draž što privlači obitelji i što omogućava izravan kontakt sa životinjama, rekao je Paus te istaknuo da je Trka ove godine ušla u 21. stoljeće izradom web i Facebook stranice koja je izuzetno posjećena. Snimljen je i promotivni film koji je odgledan oko 30.000 puta, a Paus je najavio i mogućnost praćenja Trke uživo, putem web kamere.

Među ostalim gostima najavljeni su počasni građanin Općine Barban Stjepan Mesić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Mirko Šundov, istarski župan Valter Flego, predsjednik IDS-a Boris Miletić te drugi dužnosnici.

Svečanost, međutim traje tri dana, pa će se tako u petak u 20.30 sati podići zastava Trke, a iste večeri u 21 sat bit će otvorena izložba slika Marina Luščića "Barban u srcu" te fotografa Đanija Celije "Prorezi". U 21.30 održat će se turnir u briškuli i trešeti, a u 23 finalna utakmica turnira u malom nogometu. Mještane i goste na Placi će zabavljati Replay band i DJ.

U subotu u 10 sati održat će se 4. robotrka na prstenac u kojoj sudjeluju pučkoškolci, u 13 sati na redu je turnir u pljočkanju, a u 17 sati počinje 21. trka za viticu. Gosti subotnje večeri su Učiteljice&Proleteri band.

U nedjelju u podne počinje sportski program za najmlađe, u 16 sati slijedi promenadni koncert limene glazbe i mažoretkinja. Nakon Trke na prstenac, u 20 sati nastupaju KUD Barban i gosti iz KUD-a Pleternica. Zabava na Placi, uz nastup Lidije Bačić, počinje u 21 sat. Večer će biti zaokružena u ponoć velikim vatrometom.

Milio Grabrović kazao je da su se konjanici počeli pripremati još u svibnju.

- U lipnju je bilo 25 prijava, što je pohvalno jer je sve više kandidata, među kojima četiri nova. Treninzi su počeli 1. srpnja i u proteklih mjesec dana se profiltriralo 16 najuspješnijih konjanika. Oni su spremni. Očekujemo dobru trku s puno punata, rekao je Grabrović.

Danijel Učkar, predsjednik Časnog suda Trke, podsjetio je da je Sud nakon kvalifikacijske utrke odabrao 16 konjanika, među kojima četvorica nemaju nijednu titulu jer je riječ o mladim jahačima.

Natječe se 16 konjanika

U ovogodišnjoj Trci na prstenac natječe se 16 konjanika pod vodstvom Milija Grabrovića. Sudjeluju Goran Špada, Gvido Babić, Silvio Učkar, Toni Uravić, Antonio Osip, Aleksa Vale, Stefano Benazić, Gordan Galant, Luka Kancelar, Bruno Kožljan, Maksimilijan Rojnić (trostruki slavodobitnik), Sanjin Pliško, Nandi Radola (lanjski pobjednik) te dvojica debitanata, Toni Vlačić i Stefano Osip.

Najstarijem sudioniku, 55-godišnjem Brunu Kožljanu ovo će biti 36. trka. Dvostruki je osvajač Prstenca te trostruki pobjednik Vitice. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter