U nedjelju u Banjolama prvi Granfondo "Nevio Valčić"

Dresovi utrke (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)
Dresovi utrke (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

Prvi Granfondo "Nevio Valčić", međunarodni rekreativni biciklistički maraton, starta u nedjelju, 8. svibnja, u 10 sati ispred hotela Del Mar u Banjolama. Utrka traje tri i pol sata na 113 kilometara dugoj ruti Banjole - Pula - Fažana -Vodnjan - Barban - Marčana - Ližnjan - Medulin - Banjole, najavili su na jučerašnjoj konferenciji za novinare organizatori, Helena i Luciano Valčić koji ovu utrku posvećuju svom ocu, biciklističkoj zvijezdi bivše Jugoslavije Neviju Valčiću. Osim njih, u organizaciji sudjeluje Biciklistički klub Pula, a projekt je prepoznala i Turistička zajednica Medulina koja je glavni pokrovitelj.

Turizam i biciklizam

- Turistička zajednica Medulina podržava i potiče biciklizam. Dosad smo imali prostora samo za mountain bike, a sada nam se pružila prilika i za cestovni biciklizam. Ta nam vrsta turizma nedostaje. Posebno je važno što je riječ o rekreativcima kojih u Europi ima puno. Cilj nam je privući takve goste koji mogu popuniti pred i posezonu, rekao je direktor TZ-a Aldo Dobrovac.

Glavni sudac utrke je Bruno Valčić, dosad je prijavljeno više od 50 sudionika, no prijave se putem web stranice Granfondo.neviovalcic.com primaju sve do nedjelje u 9 sati.

Helena Valčić kazala je da su krenuli s "emocionalnom sinergijom Biciklističkog kluba Pula i same obitelji".

- Granfondo u Italiji povezuje turizam i biciklizam i donosi sve veću zaradu. Željeli bismo dignuti medulinsku rivijeru na viši nivo kada je riječ o cestovnom biciklizmu. Naša su ciljana tržišta  Slovenija i osobito Italija koja je kolijevka biciklizma, rekla je Valčić. Iz ove zemlje kao gosti dolaze i biciklističke zvijezde Alessandro Ballan i Claudio Chiappucci, a iz Istre Bruno Bulić, sudionik dviju Olimpijada. 

Uzor i Buliću

Luciano Valčić, tehnički direktor utrke, najavio je da će se voziti 40 kilometara na sat, uz tri punkta za okrepu: na stanciji Buršić u Vodnjanu, u Loboriki (Vesna sirevi) te u Hreljićima.

Patrizia Milani, predsjednica Biciklističkog kluba Pula, kazala je da je biciklizam važan promotor regije, a pulski klub čak je pola stoljeća bio organizator utrke Kroz Istru. Bruno Bulić kazao je da je Valčić bio jedan od njegovih uzora. "Davao mi je savjete, dosta sam sentimentalan kad se toga prisjetim i čast mi je sudjelovati u manifestaciji", rekao je.

U Loboriki se otvara muzej biciklizma

Helena Valčić najavila je otvaranje muzeja biciklizma u prizemlju rodne kuće svoga oca u Loboriki. "Loborika je dala puno uspješnih biciklista, pa pozivamo mlade da vide što je to biciklizam. Ovaj sport zahtijeva puno odricanja, kilometara, posebne hrane…"rekla je Valčić. Ideju je podržao i marčanski načelnik Marijan Kostešić.

- Općina će financijski pomoći u otvaranju muzeja. Ova je općina dala najveće bicikliste, pa će u budućem muzeju vrtićarci i pučkoškolci moći vidjeti kakve su rezultate postigli. Biciklistički klub u Loboriki smo pokušali održati, ali Općina nije imala sredstava, a nije bilo ni sponzora, rekao je Kostešić. 

Modna revija i baby utrka

U sklopu Granfonda održat će se i baby utrka za djecu do pet godina. U 14.30 počinje modna revija na kojoj će se predstaviti Laardesign i Paolo Batel. Renata i Ana-Lea Janžić, majka i kći okupljene pod pulskim brendom Laardesign, za ovu su prigodu dizajnirale biciklističke kape koje će dobiti troje najboljih natjecatelja. Najavljena je i lutrija te gastro party, a bit će predstavljeni i hoteli Del Mar. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter