U nedjelju šparuge, sipe i rakovi na rivi u Fažani

S lanjske fešte (M. ANGELINI)
S lanjske fešte (M. ANGELINI)

Fažanski gušti i delicije s temom šparuga, sipa i rakova te deveta Smotra ekstradjevičanskog maslinovog ulja održat će se u nedjelju, 21. travnja, na rivi u Fažani, najavili su na današnjoj konferenciji za novinare načelnica Ada Damjanac, direktorica fažanske Turističke zajednice Melita Peroković, predsjednik Agroudruge Dario Šuran i predsjednica komisije za ocjenjivanje maslinovih ulja Smotre Vivien Lušetić.

Ovim se dvjema manifestacijama koje su prvi put objedinjene, otvara Fažansko kulturno ljeto te se događanjima ove vrste obogaćuje predsezonska i posezonska ponuda, navela je Peroković. Fažanski gušti i delicije trajat će od 12 do 17 sati na Trgu sv. Kuzme i Damjana te će tada na rivi ugostitelji po prigodnim  cijenama nuditi sezonske namirnice domaće kuhinje: brodet s rakovima i palentom, maneštru sa šparugama i bobićima, salatu od rakova, lazanje s rakovicom, njoke sa šugom od šparuga i pršuta te salatu od sipa, a tematski će se meniji nuditi i u sedam fažanskih ugostiteljskih objekata.

Usto će na rivi biti organizirana degustacija i prodaja istarskih proizvoda: pršuta, sira, vina, rakije, kolača i meda. U 13 sati bit će priređena vođena degustacija maslinovog ulja, a u 14 sati slijedi podjela priznanja maslinarima. Svi zainteresirani mogu u 15 sati prisustvovati gastro-radionicama čišćenja rakova te tradicije utjecaja maslinovog ulja u gastronomiji. Za zabavni program bit će zaduženi Duo Remi i KUD Ulika.

Budući da Općina želi valorizirati vrijednost lokalnog ekstradjevičanskog maslinovog ulja, u planu je formiranje Odbora za poljoprivredu i ribarstvo, najavila je Damjanac. Cilj je da se u suradnji s Agroudrugom, koja će uskoro dobiti svoj prostor, fažanska ulja nađu na stolovima ovdašnjih ugostitelja, kazala je. Također, Općina je u suradnji s fažanskom župom pokrenula inicijativu za zaštitu imena i brenda maslinovog ulja u Fažani koje će biti zaštićeno pod imenom Sv. Elizej jer uz srdelu ulje mora biti brend Fažane, rekla je Damjanac.

Na smotri će biti prezentirano 26 uzoraka maslinovog ulja vrlo visoke kvalitete, rekli su Šuran i Lušetić, a među njima ima i vrhunskih, jer kvaliteta ulja iz godine i godinu raste. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter