U nedjelju referendum o izgradnji buzetske kompostane


Buzećani će svoj stav o fermentacijskoj kompostani za proizvodnju organskog humusnog gnojiva, moći pokazati na sutrašnjem referendumu, prvom na buzetskom području od samostalnosti RH. Lokalni referendum radi izjašnjavanja građana o referendumskom pitanju "Jeste li za izgradnju kompostane u poduzetničkoj zoni Mala Huba 2?", raspisalo je buzetsko vijeće na prijedlog osam vijećnika te gradonačelnika Siniše Žulića, nakon što mu je dostavljena peticija protiv izgradnje fermentacijske komopostane u Maloj Hubi, sa 768 potpisa.

Podijeljena mišljenja Buzećana

- Referendum je kao forma najdirektniji način da građani neposredno kažu što misle i to je isključivi razlog zašto sam predložio vijeću raspisivanje referenduma na kojem će građani moći reći svoj stav kakav god on bio. Bez obzira na ishod referenduma, trudit ću se da o bilo kakvim projektima i aktivnostima govorimo samo argumentima, izjavio je Žulić te istaknuo da se projekti koji su štetni za grad, dok je on gradonačelnik, u Buzetu graditi neće.

Biološka kompostana koja bi se trebala graditi u zoni Mala Huba, a koja će kao sirovinu za proizvodnju koristiti izmet peradi i grožđani drop, izazvala je podijeljene reakcije javnosti. Dok jedni podržavaju ovu sedam milijuna eura vrijednu investiciju, dio njih okupio se u Građansku inicijativu "Pravo na čisti grad" koja se protivi izgradnji pa će se upravo stoga, o sudbini ovog projekta odlučivati na referendumu.

U Građanskoj inicijativi uvjereni su da ovaj tip kompostane nije baš bezazlen, a pogotovo ne na odabranoj lokaciji te se pitaju zašto Buzećani do sada ništa nisu znali o projektu koji se priprema već dvije godine.

- Pokrenuli smo potpisivanje peticije protiv izgradnje kompostane i prikupili 768 potpisa na osnovu kojih se tražilo ukidanje dijela odluke o promjeni urbanističkog plana kojim se omogućava gradnja kompostana od lokalnog značenja i ukidanje prava građenja na lokaciji Mala Huba. Gradsko vijeće je umjesto rasprave o ovim zahtjevima, donijelo odluku o referendumu. Time je odgovornost za dosadašnje odluke i postupke, prebačena na birače cijele Buzeštine, prenijela nam je stavove Građanske inicijative, njena predstavnica Ksenija Sirotić.

Sirotić naglašava da Građanska inicijativa nije protiv investicija koje Buzetu donose korist i otvaraju nova radna mjesta, ali je protiv investicija koje se silom guraju na neprimjerenu lokaciju.

Građanska inicijativa je protiv

- Protiv smo kompostane zbog neprimjerene lokacije na oko 200 metara od kuća jer zbog konfiguracije terena u Maloj Hubi nema strujanja zraka i postoji mogućnost plavljenja te je zbog blizine potoka moguće onečišćenje. Protiv smo zbog nus produkta koji nastaju prilikom kompostiranja poput opasnih plinova. Zbog mogućnosti širenja bolesti koje prenose glodavci i ptice. Zbog mogućnosti širenja neugodnih mirisa prilikom dovoza, skladištenja i prerade pilećeg i purećeg gnoja. Zbog nedostatka iskustva jer ovo bi bila prva kompostana takvog tipa kapaciteta 7.400 tona godišnje te je neusporediva s kompostanom u Sv. Antonu koja se stalno nudi za usporedbu, iako je 25 puta manja, a k tome još i smrdi, istaknula je Sirotić.(Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter