U nedjelju premijera novog albuma Serđa Valića "Žurnada"


Popularni istarski glazbenik i radijski voditelj Serđo Valić u nedjelju će objaviti treći album "Žurnada" kojeg će predstaviti uživo na koncertu u 21 sat u Mutvoranu na tradicionalnoj pučkoj fešti Mutvoranski samanj.

Tko bude htio, tom će prilikom moći kupiti album, te sve pjesme poslušati uživo na cjelovečernjem koncertu. Kao posebni gosti večeri najavljeni su Lidija Percan, Eleonora Turčinović, barba Krsto Piton, svirci i kantaduri, a Valić najavljuje jednu lijepu feštu. Govoreći o albumu Valić otkriva da se na njemu nalazi 10 pjesama, a otvara ga jedna lipa tradicionalna svirka "Na korak" koju je na roženici odsvirao zajedno sa svojim učiteljem Mladenom Buićem. ? Na prethodnom albumu uvod je bila "Mantinjada" također odsvirana sa Buićem i to se pokazalo dobrom uvertirom, pa smo tako odlučili nastaviti i na ovom trećem, kaže Valić.

Posebno ističe pjesmu "Žurnada" koja daje naslov cijelom albumu, u kojoj na zabavan i slikovit način opisuje kako se nekada hodilo na žurnade po Istri. Osim sa Josipom Bilićem Gašparom koji je napisao tekst i Žarkom Siriščevićem koji je napisao glazbu, Valić je na ovoj pjesmi surađivao i sa porečkom ženskom vokalnom skupinom Brajde.

No dueta i suradnji na albumu ima još puno: "Istro zemljo da mi te je vidit" pjesma je otpjevana zajedno s našom poznatom pjevačicom iz dijaspore Eleonorom Turčinović, zatim "Štrambera" zajedno sa popularnim Porečanom, 92-godišnjim barba Krstom Pitonom, pa "Oj, Škitaca", taranka nastala u suradnji s poznatim labinskim kantadurom Miliom Fonovićem Lemešićem, "Svi gremo za Castelnuovo" himnu svom rodnom Raklju koju je otpjevao s ocem Marinom Valićem ili pak "Za veselje u Noven litu", čestitka u kojoj je Valić glas isprepleo sa deset poznatih istarskih kantadura.

Bit će tu i hit pjesma "Imao sam posla ja", "Sviraj za mene", plus jedan bonus track, "Da mi tebe Istro ni" jedna od Valiću najdražih pjesama koje je snimio u zadnje vrijeme u suradnji s Lidijom Percan. Glavni suradnici na albumu bili su Mauro Giorgi, Bratislav Zlatanović, Željko Šparmajer i Marin Seko. Posebnost albuma je i naslovnica nastala u grafici Režanci, a snimljena u Bužletima na Momjanštini.

Tamo je naime, Serđo snimljen kako na Žurnadu vodi jednog od najljepšeg boškarina u istri (potvrđeno na Jakovlji), onoga barba Severina Jugovca, kojemu ovim putem zahvaljuje. Također ističe pomoć svih sponzora i donatora koji su pomogli pri realizaciji ovog albuma koji je počeo sazrijevati čim je prethodni završen. Naime, treći album izaći će nešto više od godinu dana od prethodnog "Zakantaj Istro" i gotovo četiri godine poslije prvijenca "Mali svit", a kako kaže Valić gotovo svi su ovi primjerci rasprodani. - Veliki broj je prodan ali i podijeljen.

Meni je bitno da album imaju oni ki to vole, ki to štimaju, da imaju u autu i da si poslušaju, uživaju na neki način u toj muzici, prepoznaju te pjesme i da je znaju zakantati i zaplesati na koncertima. Sve su to manje više pjesme koje se pjevaju u narodu i narod ih zna, dodaje. Kako kaže, nikad ne voli teći previše naprijed pa uvijek ide korak po korak.

- Vjerujem da je treći album još mrvicu bolji od prethodna dva, pjesme na njemu su "sazrele", ima na njemu dobrih starih istarskih kanti, jedna zanimljiva nova taranka, raznih dueta, tradicionalnog istarskog melosa, zabavnih pjesama na dijalektu, ali i književnom jeziku, plesnih, laganijih, želio sam da to bude album ne samo za slušanje, već i za uživanje, zaključuje Valić. (M. Ra.)


Podijeli: Facebook Twiter