U nedjelju pogoršanje vremena: Moguće nevere

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Po trenutno dostupnim prognozama, ove nedjelje meteorolozi najavljuju postupno naoblačenje, a u noći na ponedjeljak u cijeloj Istri i značajan pad temperature, ponegdje i za desetak stupnjeva. Ističu da bi sutra u poslijepodnevnim i večernjim satima moglo biti i neverina, praćenih jačim grmljavinama, jakim udarima vjetra i mjestimice snažnim kratkotrajnim pljuskovima.

Prognostičari naglašavaju da ovakve vremenske nepogode krajem kolovoza znaju biti vrlo opasne, posebno na moru i priobalnim područjima, gdje i dalje traje turistička sezona. Po prognozi Istrameta, u nedjelju sredinom dana stiže kratkotrajna, ali izražena promjena vremena. "Očekujemo grmljavinske pljuskove, a ponegdje je moguće i izraženije nevrijeme uz tuču, stoga oprez!

Zapuhat će prolazno jaka tramontana, koja će poslijepodne okrenuti na umjerenu i jaku buru, ponegdje na jugu Istre i s olujnim udarima. Već danima prognostički modeli ucrtavaju frontalni poremećaj, koji bi naše krajeve trebao zahvatiti u nedjelju. Ipak, riječ je samo o brzopoteznoj fronti. Još će u nedjelju prijepodne biti sunčanih razdoblja, dok se jače naoblačenje očekuje poslijepodne i navečer, kada bi trebalo biti i lokalnih pljuskova te grmljavine.

Valja upozoriti i na jača grmljavinska nevremena, koja krajem kolovoza znaju biti iznimno opasna, piše u prognozi Istrameta. Ističu da se može očekivati i do 30 milimetara kiše, iako će je u globalu ipak biti daleko manje, a ponegdje će čak i izostati.

Pulski lučki kapetan Lucio Toffetti veli da oni čekaju izvanredno priopćenje Državnog hidrometeorološkog zavoda, koji je nadležan za upozorenja.

- Zasad upozorenje nije izdano, a hoće li biti, ne znam. Mi ćemo se prema tome i ravnati i organizirati posao, ali za sada nema potrebe nikoga plašiti jer prognoze su samo to - prognoze, istaknuo je Toffetti.

Dobra je vijest da će se vrijeme smiriti i slijedi razvedravanje već u prvom dijelu ponedjeljka, a zapuhat će i bura, s kojom se očekuje i pad temperature zraka. No, već prema sredini tjedna temperature će ponovno rasti. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter