U nedjelju otvorenje izložbe Cinemaniac

(D.ŠTIFANIĆ)
(D.ŠTIFANIĆ)

Otvorenje izložbe Cinemaniac bit će u nedjelju u 20 sati u MMC-u Luka. Ovogodišnji Cinemaniac na javnu scenu donosi istraživački i izložbeni projekt koji u središte interesa smješta antologijski "motovunski video susret", međunarodnu videoradionicu hrvatskih i talijanskih umjetnika održanu u Motovunu 1976. godine.

Četrnaesto izdanje Cinemaniaca gradi se na temelju prethodnih iskustava i istraživanja eksperimentalnih filmskih praksi i audiovizualne baštine, te uspostavlja kontinuitet istraživanja povijesnih narativa o počecima videoumjetnosti u SFRJ kao suvremene umjetničke prakse, artikuliranja i mapiranja razvoja novomedijske umjetnosti tijekom 1970-ih godina.

Sedamdesetih godina video postaje dominantan medij pokretnih slika, a novi mediji - fotografija, film i video ulaze na umjetničku scenu. Susreti u Motovunu ukazuju na potencijale videoumjetnosti i transnacionalnih mreža kao mogućnosti za novu generaciju umjetnika i kustosa. U tom kontekstu video radionica u Motovunu 1976., organizirana pod temom 'identitet' igra ključnu ulogu, navedeno je u najavi. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter