U nedjelju osvježenje i kraj vrućina

Nakon dugog, suhog ljeta kiša je poželjna (M. ANGELINI)
Nakon dugog, suhog ljeta kiša je poželjna (M. ANGELINI)

Približavanjem kraja kolovoza sve smo bliže i definitivnom kraju ovogodišnjeg ljeta. Ipak, dobri su izgledi da će i u preostalih sedam dana biti još nekoliko onih sunčanih i toplih. Posebno se to odnosi na prvi dio predstojećeg vikenda te na zadnjih nekoliko dana kolovoza. Tijekom petka i subote prevladavat će sunčano i toplo uz umjeren razvoj dnevne naoblake.

Tijekom nedjelje i ponedjeljka na čitavom će Poluotoku prevladavati oblačno i nestabilno. Mjestimično se očekuju i jači pljuskovi, praćeni grmljavinskim nepogodama. Jače nestabilnosti uz pojačanu grmljavinu i pojačane sjeverozapadne vjetrove očekuju se na moru gdje je i inače u ovo doba godine potreban dodatni oprez.

U utorak slijedi postupno razvedravanje, a uz umjerenu buru bit će i nešto svježije. Do kraja idućeg tjedna ponovno stabilnije, na moru malo do umjereno oblačno, a na kopnu i u planinskim područjima, uz pojačan dnevni razvoj naoblake, očekuju se kratkotrajni pljuskovi i grmljavinske nepogode.

Najviše dnevne temperature zraka će još malo pasti i tako u pravo vrijeme najaviti skoru jesen. S ugodnim i lijepim vremenom vrlo vjerojatno ulazimo i u prve dane rujna.

Nažalost, moram konstatirati da smo pri kraju najsušnijeg i najtoplijeg ljeta na ovim prostorima u zadnjih stotinjak godina. To vrijedi gotovo za čitav Poluotok, tek je nešto povoljnija slika bila na sjeveru Istre i još malo povoljnija u unutrašnjosti zemlje.

Sjeverni Jadran je relativno širok prostor, s mnogim značajnim klimatskim karakteristikama o kojima svaka meteorološka prognoza mora voditi računa. Isto je tako i s istarskim poluotokom; raznolikost prostora bitno utječe i na raznolikost vremenskih prilika. (priredio Mario Grabar)


Podijeli: Facebook Twiter