U nedjelju Međunarodni dan izviđača

Ilustracija (A. T.)
Ilustracija (A. T.)

U nedjelju se obilježava Međunarodni dan izviđača u čast velikog svjetskog pokreta koji je zaživio 1907. godine u Velikoj Britaniji zahvaljujući Robertu Badenu Powellu. Puljani su se tom pokretu pridružili 40-ak godina kasnije, a upravo ove godine mogu se pohvaliti okruglom obljetnicom jer slave 60. godina od osnivanja prvog odreda.

Izviđač s vjerojatno najdužim stažem u Puli je Mladen Perčić, koji je svoju izviđačku iskaznicu dobio 10. rujna 1977. godine i do danas je aktivan skaut.

- 1953. godine osnovan je prvi odred izviđača i planinki "Pula". Moram reći da su prva okupljanja u patroli "Jež" bila još godinu ranije, a poznato je i da su između dva rata u Puli djelovali skauti. Imamo saznanja da je i u vrijeme Austrije u Istri bilo skauta, ali nemamo konkretnih podataka i tragova o tome. Nedostaje nam dokumentacija, patrolne knjige, marame i zastave, a željeli bi ih imati, čak i one novijeg datuma, da možemo urediti jednu sobu uspomena, rekao nam je Perčić.

Naglasio je da su 1960. godine djelovali odredi Pula, Vladimir Gortan, potom im se '63. godine pridružio odred Momčilo Popović, u Talijanskoj školi djelovao je odred Garibaldi, dvije godine kasnije osnovana je posada Galeb, pa posada Sedam sekretara SKOJ-a (koji je 1977. godine postao odred - činilo ga je više posada).

- Tako je 1985. godine osnovana posada Uljanik, potom samostalna četa Mate Balote, da bi početkom 90-ih bio osnovan Odred izviđača Istra u kojeg je ušlo 150 članova odreda Sedam sekretara SKOJ-a, 7. četa Momčilo Popović i članovi odreda V. Gortan, a nastavili su djelovati odredi Momčilo Popović i Vladimir Gortan. Konačno, sredinom 90-ih osnovan je i odred Feniks. Od svih, danas su aktivni jedino odredi Istra i Uljanik koji zajedno broje oko 80 članova, ispričao je Perčić.

Dodao je također da izviđači sada imaju najbolje i prostore ikad, i to u Rojcu, koje koriste sedam dana u tjednu.

- Ono što izviđače odvaja od drugih je što su im aktivnosti bazirane na odlascima u prirodu i sve što nauče u zatvorenom primjenjuju u prirodi, poput dizanja šatora, skloništa, pripreme obroka od samoniklog bilja ili drugih namirnica, izrade objekata, mostova, vatrišta i ognjišta i drugog. Uostalom, od samog osnutka temeljni je cilj bio odvesti djecu u prirodu i naučiti ih životu u prirodi, znati je uvažavati i uživati u njoj. Druga komponenta izviđačkog pokreta je druženje jer se članovi u prirodi moraju osloniti jedan na drugoga da bi izvršili zadatke, a usput se bolje upoznaju i druže. U Puli je stasalo, kroz ovih šest desetljeća, na tisuće izviđača, ustvrdio je Perčić koji je dodao da mu sada u odred već dolaze i unuci starih članova što ga silno raduje, ali bi želio da se ponovno aktiviraju i neki stariji izviđači i da dođu u prostorije podijeliti svoja sjećanja i iskustva s mladima te odvojiti dio svog vremena radi organizacije okupljanja i drugih aktivnosti. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

Izviđači u Šijanskoj šumi

U nedjelju se na platoru Šijenske šume održava program od 11 do 16 sati u kojem će izviđači pokazati svoje vještine, a moći će is probati izvesti i posjetitelji.


Podijeli: Facebook Twiter