U nedjelju kiša, pljuskovi i grmljavina


Najtopliji grad u Hrvatskoj jučer je ponovo bio Knin, u kojem je točno u 12 sati izmjereno visokih 40,4 stupnja Celzija. Visoke temperature i novi, dosad najizraženiji toplinski val i jučer su vladali Hrvatskom, a skoro da i nije bilo mjerne postaje koja je bilježila ispod 30 stupnjeva. U 15 sati Knin se pržio na 39,5, Karlovac na 39, Slavonski Brod i Ogulin na 38,6, a Rijeka i Opatija na 34,6 stupnjeva. U Pazinu je izmjereno 37,6, Malom Lošinju 37,1, a u Senju 36,5 stupnjeva. I more je toplo te nekima više niti ne donosi osvježenje, a njegove su se temperature jučer kretale između 25 i čak 29,4 stupnja, koliko je u 15 sati izmjereno u moru oko Mljeta. Visoke su i noćne temperature zraka koje rijetko gdje padaju ispod 26 stupnjeva.

Kako izvještava Državni hidrometeorološki zavod, iznimno toplo ljeto u Hrvatskoj ove godine prate toplinski valovi, a u skladu s najavama ovaj posljednji koji je počeo s kolovozom, najizraženiji je i potrajat će do kraja tjedna, dok na Jadranu, pogotovo u Dalmaciji, može potrajati i koji dan dulje. Prema DHMZ-u, osim po trajanju, četvrti ovoljetni toplinski val bit će obilježen i po temperaturnim rekordima.

- U protekla dva dana već su u mnogim mjestima na Jadranu, u unutrašnjosti Dalmacije i Istre te u gorskoj Hrvatskoj premašeni temperaturni rekordi, ne samo za kolovoz, nego i oni apsolutni otkad postoje mjerenja temperature zraka u tim mjestima. Svi navedeni rekordi izmjereni su 2. ili 3. kolovoza. Treba napomenuti da se još poneka nova rekordna vrijednost u Hrvatskoj može dogoditi već danas, ali i tijekom vikenda. Prema dostupnim podacima, najtoplije mjesto ovog vala vrućine bila je meteorološka postaja u zračnoj luci Split, gdje je 2. kolovoza izmjereno čak 42,2°C, što je za 2°C više od dosadašnjeg apsolutnog maksimuma iz 1981. godine. Treba istaknuti da je to i treća najviša temperatura zraka ikad izmjerena u Hrvatskoj, nakon onih u Pločama i Karlovcu. Zanimljivo je da su u Pazinu i Božavi temperaturni rekordi premašivani dva dana zaredom, tako da je 3. kolovoza Pazin dosegnuo 39,5°C, a Božava 39,0°C, a već prekjučer su bili topliji od svojih apsolutnih vrijednosti iz prijašnjih godina. Knin će ostati zabilježen, ali i zapamćen, po dosad najdužem (rekordnom) nizu dana s maksimalnom dnevnom temperaturom zraka višom od 40,0°C. Do prekjučer su već bila tri dana, a niz će se nastaviti vjerojatno i tijekom vikenda, stoga će cijeli ovaj tjedan biti vruć kao ni jedan u povijesti mjerenja u Kninu, piše DHMZ.

Prema prognozi DHMZ-a, danas se očekuje pretežno sunčano i vruće te vrlo vruće, a uz povremeno umjerenu naoblaku u unutrašnjosti je mala vjerojatnost lokalnog pljuska i grmljavine. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će od 19 do 25, a na Jadranu od 24 do 28°C, a najviša dnevna od 33 do 39°C, u gorju i malo niža. U nedjelju će biti pretežno sunčano i vruće, poslijepodne uz porast naoblake, a osobito će kasno poslijepodne i u noći na ponedjeljak te u ponedjeljak prijepodne u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu ponegdje biti kiše, pljuskova i grmljavine. U ponedjeljak će osvježiti, a u utorak će ponovno biti toplije i sunčanije. (S. GAŠPERT)


Podijeli: Facebook Twiter