U nedjelju kiša, bura i hladnoca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi proljetni mjesec zapoceo je suncano i gotovo se cini da ulazimo u ljeto. Na meteorološkoj stanici u Pazinu zadnjeg dana veljace izmjerena je gotovo nevjerojatna temperatura zraka za ovo doba godine - 23 stupnja, što je za veljacu apsolutno najviša temperatura otkad se na toj stanici obavljaju mjerenja.

Koliko je to neocekivano i cudno, najbolje govori podatak da u posljednjih desetak godina tako visoka temperatura nije dostignuta ni tijekom ožujka.

U priobalnom podrucju Istre temperature zraka bile su znatno niže, more je još uvijek dosta hladno, a vjetar s mora ne dopušta tako brzo zagrijavanje kopna. Buduci da u slicnim vremenskim prilikama prolaze i prvi dani ožujka, sigurno je da ce vec na samom njegovom pocetku biti zabilježene gotovo ljetne temperature zraka.

Drugi važan podatak koji je znacajno pridonio tako ranom dolasku visokih temperatura nije toliko i poželjan. Naime, od pocetka godine na istarskom je poluotoku palo tek dvadesetak litara kiše po metru cetvornom. Te su kolicine gotovo zanemarive i vrlo daleko od ocekivanih, tlo je izuzetno suho pa se u nizu suncanih dana i ugrije znatno brže.

Za nama je još jedna izuzetna zima, prije svega bit ce zabilježena po izuzetno jakom zahladenju u prvoj polovici veljace te brzom i ranom ulasku u proljece. Od svega je još znacajnije da je protekla zima daleko najsuša otkad se na ovim podrucjima prate kolicine oborina. Taj je podatak od izuzetne važnosti jer su suše posljednjih godina redovita pojava i pogada citav poluotok.

Suša s pocetka godine mogla bi biti tek uvod u još jednu sušnu godinu u Istri.

Nakon nekoliko izuzetno toplih i suncanih dana na pocetku ovogodišnjeg ožujka prva se znacajnija promjena vremena ocekuje vec za nekoliko dana. U nedjelju se ocekuje se postupan porast naoblake i pad temperatura zraka. Tijekom ponedjeljka i utorka ocekuje se i kiša, nakon toga bura te nešto svježije i primjerenije vrijeme za pocetak ovogodišnjeg proljeca. (Priredio Mario Grabar, meteorolog)


Podijeli: Facebook Twiter