U nedjelju i ponedjeljak opasnost od toplinskog udara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) i danas upozorava na opasnost od toplinskog udara u sljedeca cetiri dana. Velika opasnost predvida se u nedjelju i ponedjeljak u unutrašnjosti Dalmacije i na Jadranu. U utorak i srijedu bit ce umjerena opasnost na srednjem i južnom Jadranu, izvijestio je DHMZ.

Zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" gradane upozorava da izbjegavaju boravak na otvorenom u vrijeme velikih vrucina te da se zadržavaju u hladu ili u zatvorenom hladnijem prostoru. Takoder, treba paziti da izlazak iz hladnog prostora na vrucinu bude postupan, da piju dovoljno tekucine, da jedu lako probavljivu hranu, nose prozracnu odjecu, obucu, šešir, pojacaju unos vitamina C, prilagode dnevne aktivnosti hladnijem dijelu dana i izbjegavaju tjelesni napor.

Preporuca se izbjegavanje boravka na otvorenom od 10 do 17 sati, nošenje zaštitne odjece i naocala, korištenje zaštitne kreme i ostala zaštitna sredstva. Posebno su ugrožena djeca, osobe starije dobi, kronicni bolesnici i osobe koje rade na otvorenim prostorima.

Zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" pojašnjava kako je toplinski udar stanje povišene tjelesne temperature koje nastaje kada prirodni termoregulacijski mehanizmi tijela više nisu sposobni osloboditi višak topline u okolini.

Znakovi toplinskog udara su osjecaj vrucine, glavobolja, vrtoglavica, smušenost, nemir, koža je suha i crvena, a u mladih osoba može biti i znojna, gubitak svijesti i visoka tjelesna temperatura.

Bolesnika treba prenijeti u hladnu prostoriju ili hladovinu, skinuti mu odjecu, a ako nije pri svijesti, okrenuti ga u bocni položaj. Bolesnika treba polijevati hladnom (ali ne ledenom) vodom uz istodobno stvaranje umjetnog vjetra ventilatorom, lepezom ili novinama.


Podijeli: Facebook Twiter