U nedjelju fešta od rakij

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U najmanjem gradu na svijetu i gradu biske u nedjelju biraju najbolju istarsku žesticu. Na fešti od rakij ocekuje preko pedeset proizvodaca s oko 170 uzoraka rakije, najviše iz Istre, ali i Primorsko-goranske županije, Zagreba pa cak i Požege.

Program devete smotre domacih rakija koja se održava uz slogan "Domaca rakija je naša medižija", na konferenciji za novinare u srijedu predstavili su clan udruge Hum Renis Gržinic, humski župan Franko Blagonic i direktorica Turisticke zajednice Buzet Nada Prodan Mrakovic.

- Cilj manifestacije je popularizacija domacih rakija, posebno biske. Iz godine u godinu sve je više proizvodaca koji sudjeluju na smotri. Veseli što to nisu samo registrirani proizvodaci vec i oni koji rakiju rade doma u malim kolicinama, za osobne potrebe, a to smo i htjeli jer zna se da se u Istri vajk delala rakija, rekla je Prodan Mrakovic.

Svi zainteresirani meštri od rakij mogu se prijaviti u nedjelju od 12 do 14 sati u Polaci u Humu. Birat ce se najbolje rakije iz redova biske, medenice, rude, domace - obicne komovice, šljivovice-krekovice, brinjevace-smrekovace, rakije s travama, vocem ili šumskim plodovima.

Poziv vrijedi i za proizvodace voca u rakiji, primjerice grožda, trešanja, višanja, žižula, smokava, oskoruša u rakiji. Od 14 do 16 sati predvidena je degustacija istarske žestice za posjetitelje, gastro ponuda, maneštra, kobasice, bakalar, kostanji, nastup klape Boškarin te zabava po starinski. Proglašenje najboljih rakija održat ce se u 16 sati.

Organizatori jedinstvene manifestacije na istarskom podrucju su županijski i buzetski TZ i udruga Hum, a pokrovitelji Grad Buzet, Istarska županija i Mjesni odbor Roc.


Podijeli: Facebook Twiter