U nedjelju deseta Fešta od kužine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turisticka zajednica Fažane u suradnji s ugostiteljima s podrucja opcine u nedjelju deseti put zaredom organizira Feštu od kužine kojom se promoviraju tradicija istarskih jela, uz prikaz zanata i obicaja vezanih uz istarsko ognjište. Fešta zapocinje u 20 sati na fažanskoj rivi Festivalom istarske maneštre, u povodu kojeg ce ugostitelji Fažane i Valbandona skuhati 11 razlicitih vrsta maneštre koje ce posjetitelji moci kušati - od one s kukuruzom do miješane.

Starije Fažanke pokazat ce svoje umijece rucne izrade raznih vrsta domace tjestenine, poput fuži i pljukanci, a posjetitelji ce od majstora moci nauciti i kako se tradicionalno radio kruh, i to od izrade brašna do konacnog proizvoda, kako su se izradivali lonci na loncarskom kolu te kako se pralo i peglalo rublje po starinski. Na rivi ce biti postavljena i etno-izložba istarskog ognjišta i predmeta iz istarske kuhinje s pocetka 20. stoljeca te izložba rucnih radova.

Nakon maneštri slijedi slatko natjecanje, prvo ovakve vrste u Fažani, i to u pecenju palacinki pod nazivom "Brže, više, slade". Svi zaljubljenici u palacinke moci ce se okušati u natjecanju u kojem ce troclani žiri ocjenjivati tko je u pet minuta ispekao što više palacinki, tko je najviše i najljepše okrenuo palacinku u zraku te cije su najukusnije i najljepše dekorirane za serviranje. Fešta od kužine nastavit ce se do kasno u noc uz zabavni program u kojem ce nastupiti Duo Magnolija, Duo Remi i folklorna grupa iz Svetvincenta. (P. S. M.)


Podijeli: Facebook Twiter