U nedjelju 45. Grisija

Ilustracija, Grisia (M. ANGELINI)
Ilustracija, Grisia (M. ANGELINI)

- Ove godine imamo nekoliko novina na 45. izdanju Grisije, izložbe na otvorenom. Članovi žirija bit će redom mladi povjesničari umjetnosti iz Istre koji su rođeni i deset godina nakon što je održana prva Grisia. Bit će zanimljivo vidjeti Grisiju kroz njihove oči. Drugo, Grisija ove godine izlazi izvan same Grisije gdje će umjetnik Boris Bućan na tri lokacije postaviti urbane slike, točnije na fasadama u Ulici Pietra Ive te na  OŠ Vladimira Nazora i Franjevačkom samostanu. Riječ je o Sitespecific projektu, odnosno umjetničkoj akciji koji će trajati sve dok vlasnici ne odluče obnoviti svoje fasade, pojasnio je viši kustos Zavičajnog Muzeja grada Rovinja Dario Sošić uoči 45. Grisije koja će biti otvorena, kao i po običaju drugu nedjelju u kolovozu dakle, 12. kolovoza, u 10 sati.

- Osim toga, djeca, koji su ravnopravni sudionici ove specifične izložbe i načina komunikacije s umjetnošću, i ove će godine izlagati u Ulici Garzotto na Maloj Grisiji, a novost je da će ovoga puta pod vodstvom pedagoga Marije Ćurčić biti za njih održana i likovna radionica te će se izložba tih radova otvoriti u 13 sati, rekla je ravnateljice muzeja Marija Smolica.

Organizator, Zavičajni muzej, i ove godine očekuje oko 250 sudionika - diplomiranih umjetnika, studenta umjetnosti, samoukih umjetnika i djece. Prijave se vrše u muzeju od 7 do 9 sati u nedjelju pred otvaranje izložbe, a kao i do sada bit će podijeljeno više nagrada. Tri dodjeljuje Zavičajni muzej - prva nagrada je sedam tisuća kuna i pršut, druga pet tisuća i sir, dok će treće plasirani osvojiti pet tisuća kuna, a bit će dodijeljeno i jedno priznanje za primijenjeno umjetnost.

- I ove će se godine dodijeliti i četiri sponzorske, otkupne nagrade što u ovim kriznim vremenima svakako treba pozdraviti. To su tvrtke Esel iz Kurili, Gratis i Maistra te Turistička zajednica Rovinj koji dodjeljuju po 4,5 tisuća kuna za četiri rada po odabiru žirija, rekla je Smolica. (M. MEDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter