U nedjelju 22. rekreativni biciklistički maraton Parenzana 


Ovogodišnji rekreativni biciklistički maraton Parenzana održat će se, u svom 22. izdanju, u nedjelju, a očekuje se oko 1.100 sudionika u svim pripremljenim programima, rekli su najavljujući maraton na konferenciji za novinare načelnik općine Vižinada Marko Ferenac i općinska pročelnica Gordana Bottezar.

- Ova tradicionalna manifestacija svake godine privlači sve veći broj sudionika, no odaziv ovisi i o vremenu, tako da u slučaju lijepog i sunčanog vremena svakako očekujemo više i biciklista i pješaka, rekao je načelnik Ferenac.

Biciklistički maraton vozit će se na trasi dugoj 46 kilometara, i to od Vižinade preko Karojbe i Motovuna do Istarskih toplica gdje je organizirana okrjepa, nastavak slijedi prema Livadama i preko Ponte Portona natrag u Vižinadu. Na ovoj posljednjoj dionici, odnosno na 6 kilometara uspona od Ponte Portona do Vižinade, vozit će se natjecateljska brzinska utrka. Ruta pješačkog maratona duga 11 kilometara vodi od Vižinade trasom negdašnje pruge Parenzane do sela Ohnići, gdje će na OPG-u Geržinić biti priređena okrjepa, a povratak vodi preko Božjeg Polja (sa stankom za razgledavanje fresaka) natrag u Vižinadu.

- Tako smo u obje nedjeljne trase uklopili i prirodne ljepote, i kulturno-povijesnu baštinu, i lokalnu enogastronomsku ponudu, naglasila je Gordana Bottezar.

Prijave i za biciklistički maraton i za pješačku turu primaju se u nedjelju ujutro od 7.30 do 9.30 sati, a svi sudionici plaćaju kotizaciju od 50 kuna za koju dobivaju majicu, okrjepu na usputnim stanicama i ručak po povratku u Vižinadu, keramičku medalju i poklon-suvenir. Službeni program počinje u 9.45 sati kada će svoju mini-Parenzanu odvoziti djeca iz vižinadskog dječjeg vrtića, biciklistički maraton starta u 10 sati, pješačka tura petnaestak minuta kasnije, a povratak jednih i drugih u Vižinadu očekuje se oko 13 sati. Na trgu u Vižinadi gdje će biti cilj maratona tijekom prijepodneva održavat će se prigodni program uz izložbe fotografija i dječjih likovnih radova.

Istoga dana, s nešto kasnijim startom, vozit će se i brdska biciklistička utrka MTB Parenzana koja se boduje za svjetski kup. Biciklisti će trasom svoga maratona voziti pod policijskom pratnjom, a tijekom prolaska biciklističkih grupa promet će biti usporen, ali se nijedna cesta neće zatvarati, osim užeg centra Vižinade koji će u nedjelju biti zatvoren za automobile. (Davor ŠIŠOVIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter