U nedjelju 20. ožujka Ližnjanci izlaze na birališta

Zgrada Općine Ližnjan (D. MEMEDOVIĆ)
Zgrada Općine Ližnjan (D. MEMEDOVIĆ)

Prijevremeni izbori u Ližnjanu za članove Općinskog vijeća, općinskog načelnika i zamjenika načelnika održat će se 20. ožujka. Takvu je odluku donijela Vlada Republike Hrvatske na sjednici u četvrtak, a tog će se dana izbori provesti i u drugim hrvatskim gradovima i općinama gdje je s novom godinom raspuštena lokalna vlast.

I izvršnu i predstavničku vlast općine Ližnjan raspustila je Vlada nakon što Vijeće nije usvojilo prijedlog proračuna za 2016. godinu koji su pred vijećnike donijeli načelnica Maja Cvek i njen zamjenik Paolo Demarin. S obzirom i da je sjednica održana pred sam kraj godine, nije bilo vremena ni za pripremu privremenog financiranja što bi na kraće vrijeme spasilo održanje vlasti.

Raspad vlasti nije bio neočekivan, već dugo u Vijeću vlada izrazito napeta situacija, u raspravama među vijećnicima i načelnice nizane su međusobne optužbe, a i među zastupnicima često su argumente zamjenjivali povišeni decibeli. Prošle smo godine višekratno pisali i o narušenim odnosima između načelnice i zaposlenike Općinske uprave, pa se i Jedinstveni upravni odjel borio se s manjkom ljudi koji su bili ili na bolovanjima ili pod otkazom.

Mada je vladajuća općinska koalicija SDP-a i HSU-a uz nezavisnu vijećnicu Ankicu Piccolli imala potrebnu većinu za donošenja proračuna, protiv njega je neočekivano koncem prosinca 2015. glasao SDP-ovac i predsjednik Vijeća Zoran Milinković, član iste stranke kao i načelnica. Milinković je pak rekao da to nije bilo ništa neočekivano, već da je svoj potez najavio na jednoj od prethodnih sjednica kada je istupio i optužio čelnike Općine za nekorektan odnos prema predstavničkoj vlasti. Neusvajanju prijedloga proračuna kumovala je i činjenica da ključnoj sjednici nije prisustvovao i Nenad Ušić iz vladajuće koalicije.

Dosadašnje Vijeće svoj rad okončalo je u sastavu: Zoran Milinković kao predsjednik, Nenad Ušić, Klaudio Krivičić, Davorka Peruško-Stipić, Stanko Goldin i Boris Ruba iz koalicije SDP-HSU, Vanja Franković, Branka Peruško, Giuliano Valle i Saša Škrinjar iz IDS-a, nezavisna Ankica Piccolli, Marčelo Miletić iz Istarskih laburista te Dario Balde iz HSP Ante Starčević. U ovoj godini Vijeće je u istom sastavu odradilo još jednu sjednicu, i to dan ranije nego je Vlada, tada iz redova Kukuriku koalicije, 15. siječnja donijela odluku o raspuštanju vlasti i imenovanju povjerenika za Općinu Ližnjan Ivana Alerića iz Ureda državne uprave u Istarskoj županiji. Rok za raspisivanje izbora od 90 dana počeo je teći s tim datumom.

Koncem siječnja Alerić je donio i odluku o privremenom financiranju Općine u tromjesečnom razdoblju u visini od 2,996 milijuna kuna. Mada je tim planom predviđeno pokrivanje mnogih izdataka za građane, korisnici studentskih stipendija morat će pričekati formiranje vlasti, očito ne prije travnja.

- Odlukom o privremenom financiranju omogućuje se isplata pomoći potrebitima, a ne predviđa isplata stipendija. Prema općim aktima Općine Ližnjan, odluku o dodjeli stipendija učenicima i studentima odobrava načelnik/načelnica na prijedlog Odbora za društvene djelatnosti. A taj odbor ne postoji jer je i Općinsko vijeće raspušteno, poručio nam je nedavno Alerić. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter