U nebo iznad Buzeta poletjelo tristotinjak balona s adventskim željama


"Odlična ideja", komentirali su odrasli. "Snijeg, snijeg", veselili su se najmlađi snježnim pahuljicama koje su povremeno lepršale na tri lokacije, a svi su oni uživali u blagdanskom ugođaju "Adventa na sjeveru" koji je u svom premijernom izdanju u starogradsku jezgru, na Šetalište Vladimira Gortana, popularni Lopar, privukao više od tisuću posjetitelja te zabijelio nebo iznad Buzeta.

Gotovo 300 svjetlećih adventskih balona s led lampicama i privezanim dječjim željama pustili su kod Velih vrata mali Buzećani u zrak. Zavezali su želju, upalili svjetlo i poslali je visoko, a prethodno su se fotografirali s Djedom Božićnjakom te njemu i vilenjacima na Veloj Lozeti upisali adventsku želju. Koliko mališana toliko i želja, a 4-godišnja Mila Ivaniš Vodopija zaželjela je dječja kolica i bebu. - Djed Božićnjak je dobar, dao mi je bombone, povjerila nam je malena Mila.

Uz bogatu ponudu Adventskog sajma na Loparu, održana je predstava za djecu "Djed Božićnjak u Istri" u organizaciji Istra Inspirita. Blagdanski ugođaj upotpunila je efektna scenografija na Loparu za koju su se pobrinule Sanja Pernić i Valentina Ružić s članovima Poludnevnog boravka Buzet. U glazbenom programu nastupio je buzetski Duo Stand By Martina i Neno, a potom i The Blondes acoustic duo te Livio Morosin, a zabavni glazbeni program nastavljen je uz Xmass DJ-a do kasno u subotnju noć.

Advent u rodnom gradu svojim je dolaskom podržao i župan Valter Flego te se zahvalio svima koji su se potrudili, a takvih je puno rekao je, da se može uživati na Loparu, osjetiti duh prosinca i blagdanske atmosfere po prvi puta na jednoj takvoj manifestaciji u starom gradu. - Ako se osvrnemo na cijelu Istru, primjetan je trend adventskih i prosinačkih manifestacija što je dobro s obzirom da je i gostima koji dolaze u Istru ugođaj potpuniji. Advent u Buzetu, nastavak je trenda da se pojedine manifestacije održavaju u starogradskoj jezgri koja je prekrasna kulisa za takva događanja, izjavila je pročelnica županijskog Odjela za turizam Buzećanka Nada Prodan Mraković.

Organizatori Turistička zajednica i Grad Buzet više su nego zadovoljni jer posjetitelji su im stigli iz Buzeta, ali i okolnih gradova, a za sve je bilo osigurano parkiranje u Mašimovoj škuji te besplatan kombi prijevoz od Trga Fontana do Starog grada.

- S obzirom je ovo prvo izdanje nismo očekivali tako veliki broj posjetitelja, kao i odaziv jedanaest izlagača sa raznolikom ponudom od kuhanog vina, domaćih rakija do kupusa i kobasica, fritula i palačinki. Osigurali smo grijalice za otvoreni prostor i tri topa za snijeg. Ideja je bila ponuditi još jedan dodatni sadržaj u starom gradu ponukani dodatno time što se zbog kiše nije održala Subotina po starinski, rekla je Mila Nežić iz buzetskog TZ-a. - Nadam se da će ovo postati prosinačka tradicija i sa Lopara se proširiti i na neke druge trgove i ulice u starogradskoj jezgri, poručio je gradonačelnik Siniša Žulić. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO, snimili Dejan HREN i Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter