U nebo iznad Buzeta poletjelo je pedeset ljubičastih balona za zaslužne palčiće

Palčići iz Buzeta, Novigrada, Umaga, Buja, Pule, Opatije… (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Palčići iz Buzeta, Novigrada, Umaga, Buja, Pule, Opatije… (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Rođena je u 31 tjednu trudnoće i težila je svega 1.530 grama. Vita danas ima osam mjeseci i za svoje je roditelje pravo malo čudo.

- Za nama je more prolivenih suza. Bilo je dana kada smo mislili da će nam se svijet srušiti, ali nije. Vita je od početka hrabra, i dalje je veliki borac, upravo onakav kakav je bila onoga dana kada se rodila, povjerili su nam Vitini roditelji Daniela i Marko Puh, koji su se u povodu obilježavanje Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju, odazvali akciji "Obojimo Hrvatsku u ljubičasto jer Palčići to zaslužuju!".

Cijelog tjedna starogradsku jezgru Buzeta noću je obasjavala ljubičasta boja - boja Palčića, a preksinoć (četvrtak) na sam Dan Palčića, buzetski članovi pulske podružnice Kluba roditelja nedonoščadi "Palčići" organizirali su druženje uz razmjenu iskustva, znanja i međusobnu potporu u Hotelu Fontana. Prethodno su napravili zajedničku fotografiju i pustili u zrak pedeset ljubičastih balona. Buzet se prvi puta uključio u ovu akciju, a s obzirom je uz Pulu bio jedini istarski grad koji ju je organizirao, odazvalo se 25 palčića i njihovih roditelja iz Buzeta, ali i okolnih gradova; Novigrada, Umaga, Buja, Barbana, Pule…, pa čak i Opatije.

- Želja nam je da se svake godine u akciju uključi što više gradova i općina, poručila je Gordana Damjanić Maroh, predsjednica pulske podružnice Kluba roditelja nedonoščadi "Palčići" koja pokriva cijelu Istru. Godišnje se u Hrvatskoj prije vremena rodi oko 2.500 do 3.000 djece, što je otprilike 5 posto na ukupni broj rođenih. Aktivnostima kojima se obilježava Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju djece cilj je opće podizanje svjesnosti o specifičnim potrebama djeteta i obitelji.

U Buzetu brigu o hrabrim Palčićima i podršku njihovim roditeljima iskazuju kroz pomoć pri sufinanciranju putnih troškova za odlazak na program rane intervencije koju ostvaruju u Dnevnom centru za rehabilitaciju Veruda, a kojem je Grad Buzet, uz ostale istarske gradove i općine i osnivač. Gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić i dogradonačelnica Ana Pernić svojim su dolaskom podržali i obilježavanje Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju.

Buzetski dio akcije inicirale su Morena Gulja Merlak iz Huma i Sabina Forca Kert iz Buzeta. Dvije mame Palčića, zadovoljne su rezultatima. Cilj je podignuti svijest o potrebama djece koja su rođena prijevremeno, ali i roditelje upoznati s postojanjem Kluba u kojem mogu dobiti podršku, i vrijedne savjete iz prakse. Akcija koju su organizirale uz potporu gospodarstvenika buzetskog područja i Grada Buzeta, ujedno je bila humanitarnog karaktera jer sakupljala su se sredstva za opremanje rodilišta inkubatorima i opremom potrebnom Palčićima. Ukupno je sakupljeno 5.674 kuna od čega je 3.674 kuna skupljeno na druženju u Hotelu Fontana, 500 kuna donirala je Osnovana škola "Vazmoslav Gržalja", a 1.500 kuna Dječji vrtić "Grdelin" i roditelji polaznika vrtića. Do sada je akcijama Kluba roditelja nedonoščadi "Palčići" provedenim diljem Hrvatske, opremljeno 27 rodilišta, a skupljaju se sredstva za opremanje još tri rodilišta; i to dva u Zagrebu, bolnice Fran Mihaljević i Sestre milosrdnice te u bolnici u Bjelovaru. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

 

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter