U New Yorku počelo suđenje 80-godišnjem mafijašu

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Trideset sedam godina nakon spektakularne pljačke opisane u filmu Martina Scorsesea "Dobri momci", u ponedjeljak je u New Yorku počelo suđenje osamdesetogodišnjem mafijašu optuženom za reket, iznudu i ubojstva.

Vincent Asaro, za kojega se sumnja da je bio "street boss" obitelji Bonanno, jedne od pet newjorških obitelji povezanih s Cosa Nostrom, odbacio je optužbe za ta kaznena djela počinjena u 45 godina, od 1968. do 2013. Uhićen je u siječnju 2014. i prijeti mu doživotni zatvor. Pljačka u zračnoj luci JF Kennedy u New Yorku 11. prosinca 1978. najveća je u Americi dosad. U njoj je ukradeno 5 milijuna dolara u gotovu novcu i nakit vrijedan 1 milijun, što je vrijednost današnjih 20 milijuna dolara. Ništa od toga nije pronađeno.

Usto je optužen da je 1969. lancem za pse ugušio Paula Katza za kojeg je sumnjao da je doušnik. "Ako je Vincent Asaro doista opasan, nasilan i ubojica kao što ga opisuje vlada, zašto je trebalo toliko da ga se uhiti?", upitala je njegova odvjetnica Diane Ferrone.

U mjesecima nakon pljačke ubijeno je desetak osoba koje su više ili manje bile u nju umiješane, najvjerojatnije po nalogu Jimmyja Burkea, mozga operacije, koji je 1996. umro u zatvoru pošto je osuđen u drugom predmetu. Burke je poslužio Scorseseu u filmu "Dobri momci" kao predložak za lik Jimmyja Conwaya s Robertom de Nirom u kojem je prikazan uspon i pad partnera obitelji Lucchese te pljačka na aerodromu JFK.  Asaro je optužen i da je u 1980-im naredio ubojstvo svog rođaka - koji je uspio pobjeći - i za više drugih oružanih napada zajedno sa sinom Jeromeom. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter