U New Yorku novi filmski festival 'First Time Fest'

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njujorška filmska scena dobila je novi filmski festival namijenjen debitantima 'First Time Fest', koji će se prvi puta održati od 1. do 4. ožujka 2013. u tome gradu, a namjera mu je otkriti i predstaviti novu generaciju velikih filmaša.

Četverodnevno događanje najavile su osnivačice, glumica Johanna Bennett, kći pjevača Tonyja Bennetta, i producentica Mandy Ward, koje su pozvale filmaše da se prijave za sudjelovanje u novom festivalu koji opisuju kao "spoj tradicionalnog filmskog festivala i događanja s aktivnim sudjelovanjem publike".

Proces odlučivanja o pobjednicima festivala sadrži poseban element: uz četvero stručnjaka, peti glas u odlučivanju dat će posebno odabrana skupina od 120 ljubitelja sedme umjetnosti, koja će biti birana sistemom lutrije i koja će svake večeri festivala predstavljati glas publike.

"Oni će zajedno odabrati pobjednika. Bit će to doista natjecanje najboljih mladih nada, kojima će za uspjeh biti uručene stvarne nagrade publike", ističe se u najavi manifestacije na mrežnim stranicama festivala.

Misija festivala je, kako se navodi u najavi, otkriti i predstaviti novu generaciju velikih filmaša iz redova scenarista, producenata, redatelja, urednika, skladatelja i snimatelja.

Pobjednik će biti proglašen na posebnoj svečanosti posljednjeg dana festivala, a bit će mu ponuđena distribucija putem uspješnog studija Cinema Libre. Svi finalisti bit će uvršteni u jednogodišnji mentorski program kojemu je cilj mladim filmašima dati uvid u sve aspekte toga posla - od produkcije, distribucije, prodaje, lova na talente, do odvjetničkog i kreativnog dijela posla.

Na festivalu će biti dodijeljena i posebna nagrada John Huston Prize za životno djelo u filmskoj industriji, te nagrade za najbolju režiju, scenarij, kameru, montažu i partituru. U planu je i niz popratnih sadržaja, poput obilježavanja 60. obljetnice filma "Mali bjegunac" Morrisa Engela iz 1953.

Direktor programa je umjetnički direktor i glavni kustos njujorškog Muzeja pokretnih slika David Schwartz, a centar festivalskih događanja bit će u povijesnom zdanju Kluba Players u parku Gramercy na Manhattanu, najstarijoj umjetničkoj organizaciji koja će inauguralnim FTF-om ujedno obilježiti 125 godina svojega postojanja. Klub su 1888. utemeljili glumac Edwin Booth i književnik Mark Twain, a među njegovim su članovima neke od najvećih svjetskih zvijezda teatra i filma. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter