Topla čokolada bolja je ako se pije iz šalice narančanste boje, pokazali su znanstvenici dokazujući još jednom koliko obična šalica može promijeniti naše poimanje onoga što se u njoj nalazi.
Skupine sa španjolskog sveučilišta u Valenciji i s britanskog Oxforda testirali su 57 dobrovoljaca. Dobili su toplu čokoladu koja se nalazila poslužena u šalicama četiri različite boje: bijeloj, bež, crvenoj i narančastoj.
Čokolada je bila ista u svim šalicama a dobrovoljcima se ipak činilo da je ona koja se nalazila u narančastim ili bež šalicama bolja.
"Boja šalica ili tanjura u kojem se nalazi hrana ili piće može poboljšati određene karakteristike, poput okusa ili arome", objavili su stručnjaci, dodajući da se ne može govoriti o čvrstim pravilima već da to ovisi o vrsti namjernice.
Na primjer, kutije žute boje poboljšat će okus limuna u pićima, dok će hladne boje, poput plave, dati osjećaj da je piće hladnije.
Istraživanje je također pokazalo da se mousse od jagode doima slađim ako se nalazi na bijelom tanjuru.
Istraživanje je objavljeno u znanstvenom časopisu Journal of Sensory Studies. (Hina)