U napadima u Iraku najmanje 20 mrtvih, 35 ozlijeđenih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najmanje je 20 ljudi ubijeno, a 35 ih je ozlijeđeno u srijedu u bombardiranju i pucnjavi u Iraku, izvijestili su policija i liječnici, što je posljednji u nizu napada koji zemlji prijete ponovnim vraćanjem u sektaške sukobe.

U napadu četvorice napadača samoubojica na policijsku postaju u Ramadiju, ubijena su četiri policajca, a ozlijeđeno ih je 15. U napadu počinjenom na drugu policijsku postaju u sjevernom dijelu Ramadije smrtno su stradala četiri policajca, a sedam ih je ozlijeđeno.

U zapadnom gradu Kaimu na iračko-sirijskoj granici u eksploziji bombe podmetnute uz cestu poginuo je jedan pripadnik iračke vojne ophodnje, a drugi je ozlijeđen.

Ovo je, po mišljenju promatrača, jedan od najtežih valova nasilja u zemlji u posljednjih pet godina. Pobunjenici učestalo organiziraju napade u kojima pogibaju pripadnici snaga sigurnosti, ali i civili.

Za povećanje nasilja iračka vlada okrivljuje sunitske militantne grupe, među kojima je i al-Kaida, koji su u ovoj godini pojačali napade te osvojili dobar dio teritorija, ali i povećali utjecaj u zapadnome Iraku.

Samo u listopadu, prema podacima UN-a, u Iraku je ubijeno oko 1.000 ljudi. Nasilje, djelomično potaknuto i sve snažnijim sukobom u susjednoj Siriji, po intenzitetu bi se moglo usporediti s onim iz 2006. i 2007., godine kada su u zemlji smrtno stradali deseci tisuća ljudi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter