U napadima pasa tri osobe ozlijeđene

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Tijekom proteklog vikenda, na istarskom području policija je evidentirana četiri događaja držanja životinja bez nadzora, u kojima su tri osobe lakše ozlijeđene.

U subotu oko 18.30 sati, u Rizzijevoj ulici u Puli, 36-godišnjakinja je bez nadzora držala psa pasmine belgijski ovčar, koji je istrčao iz ograđenog dvorišta njene kuće i dotrčao do igrališta, gdje se nalazilo dijete u pratnji oca. Pas je zahvatio dijete za nogu i ogrebao ga, pri čemu je dijete lakše ozlijeđeno. Vlasnici psa naplaćena je novčana kazna radi počinjenja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Lakše ozljede zadobila je i 58-godišnjakinja, koju je u nedjelju oko 15 sati, u šumi između Galižane i Vodnjana, napao pas nepoznatog vlasnika. Pas je ženu ugrizao za ruku i nogu te je pomoć potražila u pulskoj Općoj bolnici.

Nepoznati pas napao je istog dana oko 19.30 sati, u mjestu Antonci kod Poreča, dijete koje se igralo na livadi, pri čemu je dijete lakše ozlijeđeno. Policijski službenici utvrđuju sve okolnosti događaja i tragaju za vlasnicima pasa.

Osim toga, buzetska je policija utvrdila da je u razdoblju od 8. do 30. ožujka, u Buzetu i okolici, uočeno dvadesetak pasa mješanaca kako se kreću okolnim naseljima i šumama te stvaraju osjećaj straha i nelagode među građanima. Provedenim izvidima utvrđeno je da je vlasnica pasa 69-godišnjakinja, kojoj je radi držanja životinja bez nadzora, odnosno počinjenja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, naplaćena novčana kazna.

Kako bi se spriječili ovakvi i slični događaji, policija upozorava građane da vode računa o svojim životinjama te da ih drže pod nadzorom. Osim što su dužni držati životinje u adekvatnom prostoru i osigurati im mogućnost kretanja, vlasnici su dužni poduzeti i određene mjere sigurnosti kako njihovi ljubimci ne bi ugrožavali ljude i tuđe životinje. Dakle, potrebno je da vlasnici kućnih ljubimaca prilikom njihove šetnje, radi ograničavanja slobodnog kretanja životinje i sprječavanja mogućeg nasrtaja na druge životinje ili ljude, posebice djecu, koriste povodac i brnjicu. (M. S.)


Podijeli: Facebook Twiter