U napadima na Gazu ubijeno 140 Palestinaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najmanje 140 ljudi je ubijeno, a 950 ranjeno u dosadašnjim izraelskim napadima na Pojas Gaze, objavio je palestinski predstavnik u UN-u.

Rijad Mansur te je podatke iznio u pismu Vijeću sigurnosti UN-a u kojem je zatražio da to tijelo osudi izraelsku operaciju "Stup obrane", pokrenutu prošle srijede ne bi li se zaustavilo Hamasovo raketiranje Izraela.

Mansur je u pismu napisao da je među 140 ubijenih Palestinaca "mnogo djece". U Hamasovom raketiranju Izraela poginulo je ukupno petero Izraelaca.

Članice Vijeća sigurnosti održale su u utorak izvanredni sastanak, na zahtjev arapskih zemalja. Sjedinjene Države blokirale su izjavu Vijeća sigurnosti UN-a kojom se osuđuje eskalacija sukoba između Izraela i Palestinaca u Pojasu Gaze.

SAD se usprotivio toj izjavi jer se u njoj "ne navodi glavni uzrok" - raketni napadi Hamasa - eskalacije sukoba između Izraela i Hamasovih militanata u Gazi, rekla je glasnogovornica američke misije pri UN-u Erin Pelton.

U regiju je u utorak navečer doputovala američka državna tajnica Hillary Clinton. Prvo se u Jeruzalemu sastala s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, a danas ujutro je očekuju razgovori s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom u Ramalahu. Potom će otputovati u Kairo na sastanak s egipatskim predsjednikom Mohamedom Mursijem.

"Američki angažman za sigurnost Izraela je čvrst poput stijene i nepokolebljiv. Zato mislim da je bitno potaknuti smirenje stanja u Gazi", rekla je Clinton na kratkoj konferenciji za novinare u Jeruzalemu u utorak navečer.

"Sljedećih dana SAD će raditi s partnerima ovdje u Izraelu i drugdje u regiji na promicanju sigurnosti Izraela, poboljšanju uvjeta života stanovnika u Gazi i napredovanju prema globalnom miru svih naroda u regiji", dodala je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter