U najvišem razredu samo Medulin i Funtana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prije dva tjedna na snagu je stupio novi pravilnik o proglašavanju turistickih opcina i gradova i o razvrstavanju naselja u turisticke razrede, što je bio preduvjet da se lokalne turisticke zajednice prilagode novom Zakonu o turistickim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma. Zakonu stupa na snagu pocetkom godine, a TZ-i su mu se trebali prilagoditi do kraja listopada.

Medutim, niti jednom to nije uspjelo jer je Ministarstvo turizma smjernice o prilagodbi, koje su bile neophodne prije bilo kakvog poteza lokalnih TZ-a, poslao tek pocetkom rujna. Na osnovi smjernica TZ-i su morali izraditi nove statute, koji se šalju na suglasnost u Ministarstvo, a u njih je trebalo ugraditi i odredbe iz novog pravilnika. Tek nakon suglasnosti Ministarstva TZ-i mogu sazvati osnivacke sjednice svojih skupština, gdje ce se izglasati novi akti TZ-a cime ce se dovršiti prilagodba novom zakonu. Inace, upravo se prema razredima turistickih mjesta obracunava visina boravišne pristojbe.

U Istri su se u razredu A nakon novog razvrstavanja našli Buje, Plovanija, Buzet, Labin, Rabac, Dajla, Novigrad, Pazin, Baderna, Cervar-Porat, Porec, Pula, Rovinj, Bašanija, Katoro, Savudrija, Umag, Zambratija, Peroj, Vodnjan, Bale, Brtonigla, Karigador, Fažana, Kaštelir, Motovun, Livade, Tar, Vabriga i Vrsar. U kategoriji B smjestili su se Žminj, Vižinada, Višnjan, Svetvincenat, Sveta Marina, Ravni, Koromacno, Raša, Krnica, Ližnjan, Grožnjan, Kanfanar, Lovrecica i Roc. Svi istarski gradovi svrstani su u razred D, osim Rovinja i Umaga, koji su u razredu C. Isti je slucaj s opcinama. U razredu A našli su se jedino Medulin i Funtana, a u razredu C Fažana i Sveti Petar u Šumi.

U viši su razred prešli Buzet, Hum, Pazin, Bale, Grožnjan, Kanfanar, Ližnjan, Motovun, Livade, Pican, Raša, Nedešcina, Sveti Petar u Šumi, Svetvincenat, Višnjan i Žminj. Cerovlje, Gracišce. Karojba i Sveti Lovrec koji su u pravilniku iz 2007. bili u razredu D, nisu ušli u novu sistematizaciju. S druge strane, u pravilnik je prvi put uvršteno Lanišce i to u razred D, jedina istarska opcina koja dosad nije imala turisticku zajednicu.

Prema novom zakonu, TZ se obavezno mora osnovati u onim opcinama i gradovima koji su razvrstani u razred A ili B, ili ako je neko naselje u sklopu lokalne jedince samouprave u tom razredu. U slucaju da pojedini gradovi i opcine, koje nisu obavezne osnovati TZ, ne formiraju svoju zajednicu, moraju se udružiti s ostalima sebi slicnima i osnovati TZ podrucja, kao što je primjerice TZ središnje Istre.


Podijeli: Facebook Twiter