U nadzorne odbore mogu i nepravomocno osudeni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada je na sjednici u cetvrtak donijela odluku o odredivanju uvjeta za kandidate za clanove nadzornih, odnosno upravnih odbora, te uprava trgovackih društava u kojima RH ima dionice ili udjele, a jedan od uvjeta za clanstvo je da osoba nije pravomocno osudena na naknadu štete društvu ili njegovim vjerovnicima.

Vladi se za clana NO-a mogu predlagati kandidati koji imaju završen strucni studij ili preddiplomski sveucilišni studij i najmanje pet godina radnog iskustva na odgovarajucim poslovima.

Ne smiju se baviti poslovima iz predmeta poslovanja društva, odnosno tim se poslovima ne smije baviti pravna osoba ciji je kandidat clan, direktor ili clan nadzornog ili upravnog odbora. Kandidati, po odluci, takoder ne smiju doci u sukob interesa.

Premijer Zoran Milanovic rekao je na sjednici da se radi o ozbiljnoj temi jer država, kao vlasnik, mora temeljem objektivnih i jasnih kriterija na ta mjesta staviti ljude koji znaju i u koje vlast ima povjerenja.

- To je proces u kojem uvijek ima politike, ali ne smije biti politikanstva, korupcije i sitnih dealova, ustvrdio je Milanovic.

Odmah nakon sjednice novinari su premijera ispred Banskih dvora docekali s pitanjem znaci li to da zbog malverzacija sa zemljištem nepravomocno osudeni Srecko Ferencak, koji je nedavno bio imenovan u NO Janafa te odmah povucen nakon burne reakcije javnosti, može ponovno biti izabran u NO Janafa.

- To je tako?, Milanovic je odgovorio protupitanjem, a nakon potvrdnog odgovora novinara, premijer je ocijenio da nece biti tako. "Ali, nece! Siguran sam da nece. Ako je tako, ako ste vi u pravu, onda je to moglo biti drukcije," rekao je Milanovic.

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Cacic nije htio govoriti o svojem stranackom kolegi, vec je na pitanje vraca li se Ferencak u Janaf odgovorio: "O tome sam sve rekao. Završili smo, hvala!".

Ministar uprave Arsen Bauk rekao je da o clanovima NO-a odlucuje Vlada, a on smatra da u njima nece sjediti nepravomocno osudene osobe.


Podijeli: Facebook Twiter