U MSUI-ju otvorena izložba "Trostruki identitet"


Nakon okruglog stola u Circolu, sinoć je u Muzeju suvremene umjetnosti Istre otvorena izložba "Trostruki identitet" u kojoj su predstavljene instalacije troje umjetnika, iz Slovenije, Italije i Hrvatske inspirirane tekstovima trojice pisaca koji pripadaju nacionalnostima koje žive na području istarskog poluotoka.

Tako je instalacija Tobiasa Putriha u kojoj se autor igra sa svjetlom nazvana "Re-projekcija" inspirirana tekstom Cirila Zlobeca. David Maljković, povezan s tekstom Predraga Matvejevića, kreirao je instalaciju nazvanu "Privremena projekcija" u kojoj dominira jedan stari projektor, a Lara Favaretto malu sobu usred muzeja napunila je tonom i pol konfeta u instalaciji nazvanoj "Svi na pod" inspirirana radom talijanskog pisca Claudija Magrisa.

- Tri predstavljena umjetnika povezuje odmjereno istraživanje vlastita iskustva, žarišne točke suvremene umjetnosti, ali i pronicljivo te skrbno istraživanje vlastite zemlje, odnosno područnog identiteta, piše u propratnom tekstu kustos izložbe Ludovico Pratesi koji ju je pripremio uz asistenciju Giacoma Scottija i koordinatorice izložbe Gorke Ostojić Cvajner.

Pratesi je sinoć prisutne proveo kroz prostor muzeja, približivši im značenje izloženih instalacija. Ostojić Cvajner zahvalila je svima koji su podržali izložbu, ali i cijeli projekt koji se održava u povodu ulaska Hrvatske u EU, a prisutne je pozdravila istarska dožupanica Giuseppina Rajko, dok je Maurizio Tremul, predsjednik izvršnog odbora Talijanske unije, predstavio goste iz Italije. Bili su to Gianni Torrenti, pročelnik za kulturu i međunarodne odnose regije Friuli-Venezia Giulia i Francesco Saverio iz talijanskog Ministarstva vanjskih poslova koji je primijetio da smo u ujedinjenoj Europi svi manjine – Talijani, Španjolci, Francuzi te postoji taj višestruki identitet koji cijelu priču obogaćuje.

Izložba je otvorena od 5. rujna svakoga dana, osim ponedjeljka, od 10 do 14 i od 18 do 21 sat. M. RADIĆ, snimio A. KANCELAR)

Identitet živi s memorijom

U povodu otvorenja izložbe "Trostruki identitet"u petak navečer u Muzeju suvremene umjetnosti Istre, nekoliko sati ranije održan je okrugli stol u Zajednici Talijana gdje je također bilo govora o identitetu.

- Ova izložba, kao i okrugli stol posvećena je ulasku Hrvatske u EU, a to smo učinili predstavljajući likovni opus troje mladih umjetnika iz Hrvatske, Slovenije i Italije, odnosno Tobiasa Putriha, Davida Maljkovića i Lare Favaretto, a njihove likovne radove u obimnom katalogu prate književni osvrti vrsnih intelektualaca, Predraga Matvejevića, Cirila Zlobeca i Claudia Magrisa, kazao je Maurizio Tremul predsjednik Izvršnog odbora Talijanske unije.

Ludovico Pratesi, kustos izložbe, kazao je da je ona tim važnija jer se odvija u posebnom trenutku za Hrvatsku, umjetnici prikazuju tu specifičnost na dojmljiv način, a izloženi su radovi vrlo sugestivni i snažni. Govorio je o pitanjima identiteta, njegove višestrukosti, globalizacije, te kazao da sve to podrazumijeva pitanja koja traže odgovore.

Roberto Cianfarani, generalni konzul Italije u Rijeci, govorio je o pitanju identiteta putem raznih perspektiva - od lingvističkog, kulturalnog i drugih naglasivši da je u ovim krajevima to pitanje vrlo posebno i specifično zbog svih povijesno-društvenih događanja koji su se tu dešavali tijekom godina.

Silvio Delbello, predsjednik tršćanskog Narodnog sveučilišta, osvrnuo se pak na trostruki identitet te na pitanje sjećanja vezano za ove krajeve, istaknuvši da "identitet živi s memorijom".

Gorka Ostojić Cvajner u ime Muzeja suvremene umjetnosti Istre kazala je da autori kohabitiraju te istaknula je da je ponekad likovni govor lišen simbolike i gestualnosti, ali je vrlo snažan i specifičan.

Dožupanica Giuseppina Rajko govorila je o važnosti i bogatstvu kulturne raznolikosti na svim poljima, a filozof Elvio Baccarini o tome da smo svi mi manjina, ali i većina, referirajući se pri tome na razne filozofske tekstove i na autore tih tekstova. Bilo je govora također o višestrukosti identiteta, a o književnom aspektu identiteta govorili su dr. Elis Deghenghi Olujić sa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, direktor izdavačke kuće Edit Silvio Forza i književnik Giacomo Scotti.

- "Trostruki identitet" ima za cilj tkanje višeglasnog odnosa na multietničkoj stvarnosti Istre i njenih ljudi, kroz izlaganje triju savršenosti talijanske, hrvatske i slovenske umjetnosti, zaključio je Tremul koji se, govoreći o identitetu, osvrnuo i na Odiseja.

Događaj su organizirali Talijanska unija, tršćansko Narodno sveučilište uz potporu Republike Italije. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter