U MSU-u Seisselova arhitektonska ostavština

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na izložbi "Josip Seissel: iz arhitektonske ostavštine", otvorenoj večeras u NO galeriji zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti (MSU), prvi je put predstavljen izbor iz arhitektonskog dijela vrijedne zbirke tog hrvatskog arhitekta, urbanista, slikara i pedagoga.

Izložena su djela iz Donacije Silvane Seissel, nazvane po umjetnikovoj supruzi koja je prije 20 godina Zagrebu darovala više od tri tisuće radova, a donaciju čuva, obrađuje i predstavlja MSU. Time je ispunjena Seisselova želja da se njegova ostavština preda tom muzeju, gdje su se već bili njegovi otkupljeni avangardni, zenitistički radovi.

Seissel je tijekom duge i bogate karijere radio na gotovo svim arhitektonskim i urbanističkim temama, rekla je kustosica izložbe Ivana Kancir, dodavši da je izložbom željela pokazati dvostrukost njegova stvaralaštva, ali i vještinu stvaralačkog inicijalnog impulsa punog duha kroz koji se provlači i likovna komponenta.

Po njezinim riječima, Seissel pripada generaciji arhitekata školovanih između dva svjetska rata koji su projektima i stavovima promicali novu modernu arhitekturu internacionalnog stila, o čemu se malo znalo zbog toga što tridesetih godina on nije djelovao kao samostalni projektant.

Natječaji na kojima je sudjelovao bili su pretežito koautorski projekti s Josipom Pičmanom, a među njima ističe se velika tematska cjelina Zakladnog bloka u Zagrebu. Poslije rata posvećuje se ponajviše urbanističkim zahvatima na teritoriju republika bivše Jugoslavije.

Tematski raznoliki, projekti iz Donacije kreću se od urbanističkih rješenja gradova Čakovca i Nikšića, Sveučilišnog i Pionirskog grada, groblja u Novom Sadu i zagrebačkog Miroševca do parkovno-skulpturalnog rješenja spomen-područja Dotrščine.

Josip Seissel (Krapina, 1904. - Zagreb, 1987.) djelovao je i pod pseudonimom Jo Klek. Radio je kao profesor urbanizma na Tehničkom fakultetu u Zagrebu, a paralelno se bavio likovnom umjetnošću. Sudjelovao je u avangardnom pokretu vezanom uz časopis "Zenit" te ga se smatra utemeljiteljem hrvatskog konstruktivizma te pionirom nadrealizma.

Njegova supruga Silvana, kći istaknutog mecene, kolekcionara i promicatelja hrvatske kulture Dušana Plavšića, sudjelovala je u hortikulturnom oblikovanju parkova i zelenih površina oko objekata koje je Seissel projektirao, a i samostalno je uredila niz parkova i zelenih površina. Izložba će biti otvorena do 27. siječnja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter