U MSU-u otvorena izložba "Promatrači" Ivane Popović

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na tisuće malih kipova od terakote multimedijske Ivane Popović okupljenih pod imenom "Promatrači" od danas je smješteno na tri kata Muzeja suvremene umjetnosti, s pogledima uperenima u umjetnička djela koja su stalno izložena u tom prostoru.

Posjetitelji mogu, ako imaju želju, volju ili potrebu, razmještati kipiće po vlastitoj zamisli, grupirati ih ili osamiti, rekao je kustos izložbe Tihomir Milovac na otvorenju, ocijenivši da će izložba posjetiteljima biti zanimljiva ne samo zbog neobičnih, duhovitih i razigranih likova, već i zato što su postavljeni u kritičkom odnosu prema ostalim izlošcima.

Ta nesvakidašnja izložba postavlja se u sklopu programa "Zbirke u pokretu" i dio je humanitarne akcije udruge Hrvatski forum protiv raka dojke, Europa Donna, kojom se želi prikupiti novac za kupnju linearnog akceleratora za intraoperativnu radioterapiju, nužnog za liječenje te bolesti.

Popović je svoje "promatrače", kojih je dosad sakupila deset tisuća, počela raditi još 2011., no intenzivnije protekle godine, nakon operacije dojke, što joj je bila i svojevrsna terapija. Kipićima je namijenila ulogu svojih suputnika koji će pamtiti prostore i događaje na koje ih vode, propitujući tako svoju poziciju unutar društvene zajednice i kolektiviteta.

No, nakon što je oboljela od raka, oni su postali nijemi svjedoci jedne osobne životne priče.

Po njezinim riječima, promatrači kritički procjenjuju stalni postav MSU-a, a kada se pojave tako masovno, ne doimaju se baš bezopasnima i "njihova se lica i karakteri spajaju u nasilnu kritičnu i gladnu životinju koja stalno raste i ima performerski groteskan prijeteći stav".

Popović, koja je po obrazovanju kiparica, a kao multimedijalna umjetnica već dvadesetak godina plijeni pozornost kritike i publike, objasnila je da joj je izrada tih kipića postala rutina i ispit njezina kiparskog puta, a nastoji da svaki od njih ima drugačije lice. Ako se počnu ponavljati, uništi ih i radi ispočetka.

U svojem je radu, koji smatra teatralizacijom vizualne kulture, objedinila nekoliko područja i umjetničkih disciplina, od kiparenja, kazališta i slikarstva do mode i performansa.

Govoreći o tome na koji način terapija umjetnošću pomaže oboljelima, Miroslav Prstačić, stručnjak za psihoonkologiju i art-terapiju, rekao je da je unutarnja energija puno veća od mogućnosti znanstvene kontrole koje poznajemo, pa suvremena medicina traži odgovore s kreativnim dijelom pacijenata koji se suočavaju s boli i strahom, ali i transcendentalnim.

Predsjednica udruge Europa Donna Hrvatska Nada Kraljević zahvalila je umjetnici na hrabrosti što je progovorila o svojoj bolesti, što promiče terapiju umjetnošću, kao i akciju "Darujmo ružičasti život" koja će se, najavila je, s nizom različitih programa odvijati cijele ove godine.

Izložba "Promatrači" u MSU-u bit će otvorena do 12. svibnja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter