U mraku pijem lijekove i cekam deložaciju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Ovdje živim od 1980. godine. Polako smo se žena i ja skucili, dogradili kupatilo, a onda su nas poceli iseljavati. Prošli tjedan iskljucili su nam struju iako je uredno placamo, a sada još ocekujemo da nam iskljuce vodu - koju takoder placamo redovno - i to je to. Ovo je izgon. Kraj", ispricao nam je gotovo u dahu 57- godišnji Smajl Hamzic, koji sa suprugom Izetom živi u radnickim nastambama Istragradnje u Puli u Tršcanskoj ulici.

Zabrinuti za vlastitu sudbinu obratili su se novinarima i gradonacelniku Pule jer su im, kaže, sva ostala vrata cvrsto zatvorena.

- Imam 36,5 godina radnog staža, od kojih sam 33 godine proveo u Istragradnji. Tesar sam po zanimanju, ali sam radio na izradi betonskih elemenata i sve ostalo što su mi rekli. Od 1. travnja sam i na bolovanju jer cekam operaciju bubrežnih kamenaca. I sada imam 38 temperaturu, ali me ne žele zadržati niti u bolnici, a pijem cijelu šaku lijekova. No, nakon svega covjek mora oboljeti i na živce.



Cijela je kalvarija pocela jer je Istragradnja otišla u stecaj, a ja vec 11 mjeseci ne primam placu. Otkad sam na bolovanju, odnosno od svibnja, dobivam od socijalnog oko dvije tisuce kuna mjesecno, što je tek tisucu manje od iznosa moje nekadašnje place, rekao nam je nadalje Hamzic i pokazao platnu listu iz koje je i razvidno da su mu odmah na placi zaracunavali nemale troškove za struju i vodu i skidali ih s place.

U naselju je nekad bilo sedam žitelja


Kako nam je ispricao, trošak za struju iznosio je mjesecno od 300 do cak 900 kuna, a za vodu oko 200 kuna, iako njemu nitko nikada nije podastro koliko zapravo troši i što to on placa.

- Nisam se bunio, ali s obzirom na to da je Istragradnja otišla u stecaj i ostala dužna, po mojim saznanjima, 365 tisuca kuna samo za struju, nije ni cudo što su nam je iskljucili. Pitam se koliko duguju za vodu i kada ce nam i to iskljuciti te kada cemo konacno biti primorani i mi otici. Ovdje je nekada živjelo sedam radnika, ali su svi našli drugi smještaj osim mene i moje supruge. Sada smo sami ona i ja. I dok ona radi, ja sjedim u mraku, pijem lijekove i caj i cekam što ce nam se dogoditi, rekao nam je gotovo u ocaju Hamzic.

Upravo za našeg današnjeg posjeta supruga Izeta je navodno bila u Gradu Puli gdje je od gradonacelnika pokušala doznati ima li nade da dobiju neki nužni smještaj budu li izbaceni iz ovog doma.

- Uskoro bih trebao na lijecnicku komisiju, a tada cu saznati hocu li na Zavod za zapošljavanje ili što. Nedostaje mi tri godine do prijevremene mirovine, ako i to budem mogao ostvariti. Imamo i dvoje djece, ali oni žive sami i nemaju ni za sebe, a kamoli da se i o nama brinu. Preko noci ostajemo beskucnici, ispricao nam je Hamzic.

O slucaju obitelji u radnickim nastambama, koji su svi redom došli kao radnici Istragradnje, pisali smo još pocetkom 2007., kada su takoder dobili nalog za iseljenje, a sumnjali su da je razlog Istragradnjina namjera gradnje stambeno-poslovnog kompleksa na toj lokaciji.

Tadašnji direktor Boris Potocki sve je medutim demantirao te rekao da po prostornim planovima tu nije predvidena gradnja, vec zelena površina. Kako smo saznali u Gradu, ta se namjena do danas nije promijenila. No što se dogodilo s Istragradnjinim planovima, nismo uspjeli doznati jer su svi brojevi telefona iskljuceni, a prema nekim informacijama, stecajni upravitelj još nije imenovan.

Miletic: Obitelj Hamzic nije se javila na natjecaj za dodjelu stana


Iako je supruga Izeta navodno danas bila kod gradonacelnika Borisa Miletica, od njega smo saznali da se dosad nije susretao sa supružnicima Hamzic, pa ni danas, ali je istovremeno ustvrdio da je upoznat s njihovim slucajem.

- Znam da im je zbog stecaja Istragradnje iskljucena struja i ono što cu sigurno uciniti je pokušati s HEP-om dogovoriti da im ukljuce struje, vec kada su je uredno placali, ali je pitanje gdje je taj novac išao. No, to je kratkorocno rješenje, a njima treba dugorocno riješiti pitanje smještaja.

Svjestan sam da su tamo vec tri desetljeca i da je u pitanju i bolest, a da se bez struje i vode ne može. Medutim, prema mojim informacijama, obitelj Hamzic nije se nikada javila na gradski natjecaj za dodjelu stanova prema listi prioriteta tako da se danas i ne nalaze na toj listi, ustvrdio je Miletic. (S. ZRINIC TERLEVIC; snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter