U Motovun stiže slavni ruski redatelj


"Motovun Film Festival nagradu Maverick svake godine dodjeljuje autorima koji su individualnošću, slobodnim duhom i inovativnošću širili ili šire granice filmskog izričaja. Andrej Zvjagincev, jedan od najvažnijih suvremenih ruskih redatelja, zasigurno je jedan od tih autora te se s punim pravom priključuje društvu motovunskih Mavericka u kojem se nalaze filmski velikani poput Mohsena Makhmalbafa, Terence Daviesa, Ulricha Seidla, Terry Jonesa ili Ken Russella. Ovaj istaknuti ruski redatelj svoju nagradu će preuzeti u Motovunu gdje dolazi kao gost 17. Motovun Film Festivala", izvješćuju iz Motovun Film Festivala.

Andrej Zvjagincev se 2003. na Mostri predstavio kao zakašnjeli debitant u svojoj 39.-oj godini. U Veneciju je stigao s filmom "Povratak" i osvojio Zlatnog lava te potom još desetak prestižnih svjetskih nagrada, a kritika ga je proglasila nasljednikom Tarkovskog.

- Venecijanski trijumf - prvi za ruski debitantski film otkako je Tarkovski 1962. osvojio Zlatnog lava - donio mu je aplauz i u rodnoj Rusiji, u kojoj je također bio autsajder.

Četiri godine nakon slavnog debija, pred publikom 60. festivala u Cannesu predstavio je "Izgnanstvo" koji je, kao i njegov prvijenac, film o obiteljskom putovanju u divljini - ovaj put, četveročlana obitelj putuje u ladanjsku kuću. "Elenu" snima 2011. i s tim filmom, od art redatelja punog metafizičkih i mitskih referenca, Zvjagincev postupno postaje politički osviješteni socijalni filmaš. "Levijatan", film koji je ove godine prikazao u Cannesu i osvojio Nagradu za najbolji scenarij, sadrži i jedno i drugo. "Levijatan" je osuvremenjena verzija biblijske priče o Jobu, ali i politički protest protiv stanja u Putinovoj Rusiji, podsjećaju u najavi Motovun Film Festivala.

Inače, u programu 17. Motovun Film Festivala, koji će se održati od 26. do 30. srpnja, u Motovunu će biti prikazana tri Zvjaginceva filma: "Povratak", "Izgnanstvo" i Elena, a festivalska publika moći će i sudjelovati na Doručku u Motovunu gdje će posljednjeg festivalskog dana autor biti gost. (B. Ć. J.)


Podijeli: Facebook Twiter