U Mostu razmatraju scenarije na odgovore SDP-a i HDZ-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U središnjici Mosta danas je oko pola 11 počela sjednica Nacionalnog vijeća i izabranih saborskih zastupnika, na kojoj bi se trebali razmotriti svi scenariji i opcije nakon što im SDP i HDZ do ponedjeljka pošalju konačne odgovore na njihove zahtjeve, među kojima je ključan onaj o nestranačkom mandataru.

Mostov glasnogovornik Nikola Grmoja novinarima je uoči sjednice kazao da se na sjednici očekuje analiza dosadašnjih sastanaka te se ništa neće posebno odlučivati. "Čekamo odgovore SDP-a i HDZ-a", poručio je.

Upitan kako tumači tvrdnje SDP-ova Gordana Marasa da će Zoran Milanović biti premijer, dok šef HDZ-a Tomislav Karamarko još uvijek vjeruje da će to biti on, Grmoja je odgovorio da "nada umire zadnja". "Mogu se nadati gospodin Maras i Karamarko, a vidjet ćemo što će biti", ustvrdio je.

Most je, kaže, jasno postavio cilj. "Onaj tko pristane na ovaj prvi uvjet nestranačkog premijera nastavljamo razgovore s njim, a onaj koji ne pristane sam se isključio", kazao je Grmoja.

Na medijske napise da se Most raspada Grmoja je rekao da je prije sjednice Nacionalnog vijeća uvijek ista situacija na koju su se u Mostu već navikli.

Novinarima je rekao da je prije bilo pokušaja pritisaka prema zastupnicima Mosta, ali ne u zadnjih tjedan dana. "Ali, bilo je u tim razgovorima nekih ponuda kojima se nastojalo možda naše zastupnike nekako pridobiti, ponuda što se tiče mjesta. Ne bih rekao da je to nekakva trgovina, u biti je nuđenje mjesta u ministarstvima i neke druge funkcije", kazao je Grmoja.

Ime potencijalnog mandatara nije htio otkriti, tek potvrdivši da ga imaju. "Ne možemo reći ime jer moramo razgovarati sa SDP-om i HDZ-om. Zašto provlačiti ljude po medijima pa da od toga ne bude ništa", poručio je.

Upitan zbog čega bi bilo tko u Hrvatskoj pristao na nestranačkog premijera, uzvratio je: "Zato što je u takvoj situaciji".

Na pitanje o konstituiranju Sabora te hoće li on biti Mostov kandidat za predsjednika parlamenta nakon što je u prvom pokušaju konstituiranja Sabora tu funkciju odbio Rober Podolnjak, kazao je: "Da, ako Most tako odluči, ali pod starim uvjetima". Opovrgnuo je napise o rasipanju Mosta.

Juro Martinović i Ivan Lovrinović novinarima su na ulazu kratko opovrgnuli medijska nagađanja da prilaze SDP-u. Omiški gradonačelnik Ivan Kovačić je na pitanje kako to da je HDZ bio suzdržan po pitanju proračuna u Omišu te kako će surađivati s HDZ-om na nacionalnoj, ako ne uspijeva na lokalnoj razini, odgovorio je: "Pogledajte moje izjave nakon prijevremenih izbora u Omišu. Ja sam i tada rekao da bih više volio da se izbori nisu dogodili i da sa svoja tada dva zastupnika surađujem s HDZ-om. Mene ne zanima radi li se o HDZ-u ili SDP-u ako se radi konstruktivno". (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter