U Moskvi preminuo Veljko Kadijević

Veljko Kadijević
Veljko Kadijević

Umirovljeni general nekadašnje Jugoslavenske narodne armije (JNA) i posljednji ministar obrane SFRJ od 1988. do 1992. godine Veljko Kadijević preminuo je u Moskvi u 89. godini, izvjestili su u nedjelju srbijanski mediji.

Kadijević je tijekom Domovinskog rata zapovijedao JNA, a protiv njega su u Hrvatskoj zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva podignute tri optužnice - u Bjelovaru, Vukovaru i Osijeku.

Kadijević rođen je u Glavini Donjoj kod Imotskog 21. studenog 1925. godine, a izjašnjavao se kao Jugoslaven. Partizanima se pridružio u svojoj 18. godini kad je postao i član tadašnje Komunističke partije, a poslije Drugog svjetskog rata završio je Višu vojnu akademiju JNA i Ratnu školu JNA. Kadijević je jedan od rijetkih visokih časnika bivše JNA koji se usavršavao i u Sjedinjenim Državama, gde je 1963. završio Koledž za zapovjednike i generale američke vojske. Bio je posljednji ministar obrane bivše Jugoslavije - od 1988. do 1992. godine, i načelnik stožera vrhovne komande oružanih snaga SFRJ, a na čelu JNA bio je 1991. tijekom napada na Vukovar i Dubrovnik.

Od 2001. Kadijević je živio u Moskvi, a 2008. dobio je rusko državljanstvo ukazom tadašnjeg predsjednika Ruske Federacije Dmitrija Medvedeva. Hrvatska je od Rusije tražila izručenje prije nego što je dobio državljanstvo, ali je to odbijeno. Iz Srbije je, kako navodi B92, pobjegao kada mu je 2001. godine stigao poziv za svjedočenje iz Haaškog suda (ICTY).

Kadijević je autor knjige "Kontraudar - Moj pogled na raspad Jugoslavije", objavljene u Moskvi, u kojoj je optužio Washington da je bio glavni koordinator raspada bivše Jugoslavije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter