U moru pronaden ulomak iz Eufrazijane

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U ponedjeljak predvecer viši kustos Zavicajnog muzeja Vladimir Kovacic javio se na poziv gradanina koji je inzistirao da dode do Peškere jer je uocio vrijedan komad kamena.

- Bio je to moj poznanik Drago Pacic pa sam otišao vidjeti o cemu se radi. Prepoznao je da dio obradenog kamena pripada bazilici. Radi se o ulomku pluteja s ukrasima kakvi se mogu vidjeti u lapidariju muzeja Eufrazijane s rascvjetanim ljiljanima u kutovima, objasnio nam je Kovacic.

Kameni ulomak težak nekoliko kilograma zapravo je jedan kut pluteja s krakovima od 40-ak centimetara, jedna stranica je crvena od zemlje, vjerojatno je ležala na dnu, a druga je ocito bila pokrivena pijeskom. Netko je komad uocio pod morem i izvadio ga na stepenice kojima kupaci na lungomareu ulaze u more.

Je li se taj netko spremao ponijeti kameni ulomak pod okriljem noci, nije poznato. Ako je tako, Pacic i Kovacic pomrsili su mu racunicu. Komad pluteja odnesen je na sigurno i odložen u limenu kadicu s morskom vodom. Kamen treba desalinizirati pa ce tek potom biti utvrden kamo spada.

U Eufrazijani se cuva 10-ak spojenih ploca pluteja i 20-ak u komadima, a lako ih je prepoznati po izradi i ukrasima jer su izradeni od prokoneškog mramora sredinom 6. stoljeca i u Porec su dopremljeni iz grckih radionica.


Podijeli: Facebook Twiter