U moru oko Istre sve više tropskih riba

Srebrnjak na pulskoj tržnici (M. KOLENKO)
Srebrnjak na pulskoj tržnici (M. KOLENKO)

U posljednje vrijeme brojni sportsko-rekreativni i profesionalni ribolovci i ribari ukazuju nam na sve veću učestalost tzv. alohtonih (ne domicilnih) i tropskih ribljih morskih bića, ali i tropskih algi. Od pulskog sportskog ribolovca saznali smo tako da je u podmorju Fažanskog kanala vidio na tisuće manjih primjeraka isključivo tropske ribe lampuge.

Kako nam je taj ribolovac naveo, cijelo jato se iz dubine zaletjelo za njegovim ulovom, zubacem od kile. Kad ga je izvukao na površinu, tu njemu dosad nepoznatu ribu, ulovio je voligom i to samo zato jer je jato, nakon bezuspješnog pokušaja da mu skinu zubaca, još neko vrijeme plivalo uz samu površinu. Inače, lampuga je pučinska riba u toplijim morima Indonezije i Atlantika, gdje se lovi isključivo potezanjem panule.

Nakon te prve vijesti, nazvali su nas profesionalni ribari da su pak u Kvarneriću na poštama za lov srdela ulovili u jednom tiru (potegu mreže) sa srdelama i inćunima čak 28 komada mača srebrnjaka - isključivo pučinske ribe bentosa (velike dubine).

Biologinja dr. Ljiljana Iveša iz rovinjskog CIM-a Ruđer Bošković, i dr. Alen Soldo, ribarski stručnjak i znanstvenik Instituta za studije mora splitskog Sveučilišta, potvrđuju da je u zadnjih 10-ak godina u naše more uplovilo i počelo se zadržavati oko 450 što ribljih, što ostalih stranih bića i zajednica. Posebno je zanimljivo naglasiti nedavni ulov opasno/smrtonosne tropske ribe fubu.

I na pulskoj ribarnici uvjerili smo se u ove ribarske priče. Marina Barković Blažnić pokazala nam je neobični ulov mača srebrnjaka u Kvarneru. (Mladen KOLENKO)

 


Podijeli: Facebook Twiter