U moru kod Rovinja nestao muškarac

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nizozemski državljanin (57) nestao je u petak ujutro u moru kraj Rovinja kod autokampa Amarin uslijed nevremena koje je zahvatilo zapadnu istarsku obalu.

Rovinjska Lucka kapetanija zaprimila je dojavu Središnjice za uskladivanje traganja i spašavanja na moru u 9.40 sati da jedna osoba pluta u moru. U potragu za nestalim Nizozemcem krenulo je plovilo porecke Lucke kapetanije, policijsko plovilo i ronioci.



"Vremenske prilike su i dalje nepovoljne, jak zapadnjak i veliki valovi otežavaju potragu za nestalom osobom", stoji u priopcenju glasnogovornice Ministarstva Marine Halužan.

Neslužbeno doznajemo da supruga nestalog Nizozemca boravi u kampu Amarin te da je suprug otišao u more unatoc lošem vremenu i velikim valovima. Istodobno tijekom jutra kod autokampa Amarin spasioci su iz mora spasili dva kupaca.



Zbog vremenskih nepogoda danas nisu isplovili ni turisticki brodovi iz luka sa zapadne obale Istre. Zbog preplavljenog kopnenog dijela luke Valdibora kruzer "Sea Dream II" nije mogao pristati u rovinsjkoj luci pa je nastavio za Pulu.

Kupacima je u petak ujutro bilo teško ulaziti i u more na pulskim plažama. Ujutro su udari valova o obalu na Splendidu dosezali sve do terase bazena kao što prikazuje jedna od fotografija. Na mnogim mjestima duž pulske obale valovi su okupali one koji bi se približili obali.



Neoprezni koji su ujutro ušli u more našli su se zbog valova u velikim problemima. Tako je dvoje mladih Puljana na Lungomareu kod Gortanove uvale priskocilo u pomoc dvojici muškaraca koje su valovi bacali na stijene.

Ugledavši neoprezne kupace, koji su dozivali u pomoc ne mogavši van vode, jedan od mladica skocio je u more da bi im pomogao, a zatim uz pomoc barke koja je takoder priskocila u pomoc spasiti šokirane i kupace koji su se vec nagutali vode, no prošli su bez ozljeda.

Drugi su kupaci, pak, pozvali policiju, vatrogasce, Hitnu pomoc i spasioce s obližnje plaže, no zahvaljujuci hrabrosti mladih Puljana potrebe za intervencijom nije bilo. (M. S, S. P, G. R., snimio M. ANGELINI)


Upozorenje za kupace

Policija upozorava kupace da prilikom izbora plaže odabiru one ogradene plutacama, koje oznacavaju dozvoljeni prostor za kupanje, a ujedno i psihološku granicu te postojanje spasilacke službe.

U slucaju odlaska na plažu koja nije oznacena plutacama i nema spasilacku službu, nije preporucljivo plivati dalje od 100 metara od plaže. Plivanje izmedu otoka, što je ujedno plovni put brodica, takoder se ne preporucuje.

U slucaju velikih valova, kakvi su bili u petak, valja izbjegavati odlazak na otvoreno more, vec se treba držati obale. Skakanje u more sa stijena ili mjesta koja nisu uredena za skakanje nije dozvoljeno. Plivanje ususret motornim camcima, brodovima, gliserima i vodenim skuterima nije preporuceno iz sigurnosnih razloga.


Podijeli: Facebook Twiter