U moru kod Fukushime povecana radijacija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stopa radiaktivnog joda 1.250 puta viša od norme izmjerena je u moru nekoliko stotina metara ispred nuklearne centrale Fukushima, objavila je u subotu Japanska agencija za nuklearnu sigurnost, ali je državni tajnik japanske vlade Yukio Edano smirio javnost kazavši da se stanje u nuklearki ne pogoršava, iako je potreban oprez.

Državna agencija za nuklearnu sigurnost priopcila je da je ispitivanja koncentracije radioaktivnog joda obavila tvrtka Tokyo Electric Power (Tepco) koja upravlja centralom, iz vode uzete ispred reaktora 1.

"Ako popijete 50 centilitara tekuce vode s tom koncentracijom joda, u mahu dosegnete godišnji limit koji možete apsorbirati. To je relativno visoka razina", objasnio je glasnogovornik Agencije.  Dodao je i da ce se "radioaktivne cestice koje su dospjele u more razrijediti s plimom, što znaci da bi trebala znatno viša koncentracija da bi alge i morske životinje to apsorbirale".

"Osim toga, koncentracija joda smanjuje se za polovicu svakih osam dana, dakle kad ljudi budu jeli morske proizvode, njegova kolicina ce vjerojatno jako pasti", istaknuo je on. Agencija je priopcila da su se temperatura i tlak u svih šest reaktora nuklearke u Fukushimi stabilizirali.


Podijeli: Facebook Twiter