U more se danas vraća čak deset kornjača


Danas će se na Svjetioniku na Verudeli u Puli, s početkom u 19 sati, održati 15. puštanje morskih kornjača u organizaciji Centra za oporavak morskih kornjača Pula koji djeluje u sklopu pulskog Aquariuma. Program, za koji uvijek vlada veliki interes Puljana, pogotovo najmlađih, ali i velikog broja gostiju našega grada, započet će kratkim uvodom o radu Centra za oporavak morskih kornjača, zanimljivim detaljima o biologiji vrste te novostima o stanju populacije morskih kornjača u Jadranskom moru. Slijedit će predstavljanje kornjača javnosti, opis njihovih ozljeda, trajanje oporavka i osnovne značajke, nakon čega će kornjače biti puštene u more.

Ovog puta bit će pušteno čak deset morskih kornjača i to redom nazvanih Tina, Luce, Shiggy-Lola, Giovanni, Brankica, Marko-Beni, Patricija, Miro, Raslinka i Issa. Većina kornjača u Centar je stiglo zbog pothlađivanja tijekom hladne i vjetrovite zime. Naime, kornjače koje nisu u mogućnosti migrirati na jug često se pothlade, bespomoćno plutaju te stradavaju od niskih temperatura i drugih opasnosti koje vrebaju na površini. Pothlađivanje uzrokuje niz unutarnjih i vanjskih posljedica koje mogu dovesti i do smrti jedinke. Srećom, ove želve su pronađene i sigurno prenijete do Centra gdje su se, uz svakodnevnu njegu od strane akvarijskog osoblja, postepeno ugrijale i u konačnici oporavile.

Inače, za praćenje stanja ozljeđenih i uginulih strogo zaštićenih morskih kralješnjaka, Državni zavod za zaštitu prirode uspostavio je Protokol za dojavu i djelovanje u slučaju pronalaska uginulih, bolesnih ili ozlijeđenih strogo zaštićenih morskih životinja (morski sisavci, morske kornjače i hrskavične ribe) u čijem radu sudjeluju ovlaštene veterinarske ambulante duž obale, Veterinarski fakultet u Zagrebu, Hrvatski veterinarski institut i udruga Morski obrazovni centar Pula u suradnji s Aquariumom Pula ovlaštena za skrb i liječenje morskih kornjača. Osnovni broj na koji se može prijaviti pronalazak ozljeđene ili uginule morske kornjače je 112, odnosno jedinstveni europski broj za hitne službe. (G. R.)


Podijeli: Facebook Twiter