U more pušteni Hiro, Damir, Robert i Diego

(D.MEMEDOVIĆ)
(D.MEMEDOVIĆ)

Iz Centra za oporavak morskih kornjača koji je smješten u Akvarijumu na pulskoj Verudeli u petak navečer su, u pratnji stotinjak roditelja s djecom, u more puštene četiri kornjače Hiro, Damir, Robert i Diego. Kako je uvodno rečeno, to je prvi takav Centar u Hrvatskoj otvoren još  2006. godine, u kojem se godišnje zbrine i liječi deset do 15 kornjača. U more ih puštaju kada zatopli što j bio slučaj i u petak. Centar se kontinuirano poboljšava, a već tri godine sudjeluje i u projektu NETCET.

- U listopadu 2012. godine započeo je NETCET projekt u kojem djeluje 12 partnera pod vodstvom glavnog partnera, Grada Venecije. Hrvatski partneri su Morski obrazovni centar Pula, Državni zavod za zaštitu prirode (DZZP) i Plavi svijet – Institut za istraživanje i zaštitu mora. Glavni cilj projekta je uspostavljanje suradnje i jačanje mreže institucija, organizacija i pojedinaca uključenih u zaštitu kitova, dupina i morskih kornjača u Jadranskom moru.

Također, unaprijediti će se znanje o populacijama strogo zaštićenih vrsta kitova i morskih kornjača u Jadranu, ojačati infrastruktura, oprema i znanje sudionika uključenih u oporavak i liječenje ozlijeđenih i bolesnih morskih kornjača, izraditi regionalne strategije i drugo. Vjerujem da ćemo 2016. Ili najkasnije 2017. imati gotovo strateši dokument, navela je Karin Gobić Medica, voditeljica Centra.

U more su pušteni Hiro/Leonie, Damir, Robert i Diego koji su imena dobili ili po nalaznicima ili prema želji nalaznika i skrbnika. Hiro je mlada morska kornjača, stara 15-ak godina, koja je s početne težine od 22 kilograma dosegla sadašnju težinu od preko 30 kilograma i bila je najveća među kornjačama koje su sada puštane u more. Ulovljen je lani u rujnu na Lastovu, a plutao je u teškom zdravstvenom stanju, bez snage i prepun pijavica.

Hiro je već jednom bio markiran što je značilo da je već bio gost nekog centra, a nakon kratke potrage pronađeno je da je Hiro bio u Albaniji. Damir je glavata želva, otrpilike pet godina stara. S početnih 4 kilograma koliko je imao kada je ulovljen u travnju ove godine u mreži kočarice nedaleko Pule,bez vidljivih ozljeda, nakratko se oporavio, dosegao je 10 kilograma i ponovno je pušten u more.

Robert je također oko pet godina star, uhvaćen je u mreži stajaćici na Puntiželi u prosincu lani. Početkom ove godine djeca iz Dječjeg vrtića Sunce iz Fažane, pod vodstvom učiteljice Ljiljane Brajić, usvojili su Roberta te su im se iz Centra zahvalili na višegodišnjoj suradnji. Diego je također morska kornjača čija je starost procijenjena na oko pet godina.

I on je bio ulovljen u koči u veljači ove godine, osam nautičkih milja južno od Albaneža. Bio je u dobrom stanju, nije imao zdravstvenih poteškoća te je nakon kratke skrbi i dobivanja na težini od čak deset kilograma, u petak pušten u more zajedno s drugim kornjačama. (S. Z. T.)

 


Podijeli: Facebook Twiter