U more porinuta još jedna batana - Regina 144

Regina 144 u moru
Regina 144 u moru

Prošle je nedjelje Rovinj bio domaćin Večeri ribarske tradicije, ogledne i višestruko nagrađivane manifestaciju na kojoj gosti imaju savršenu priliku na jednom mjestu - duž središnjeg trga i rive upoznati se s tradicijom, stilom i načinom života Rovinjaca. Uz muziku - bitinade, način na koji glasovi oponašaju instrumente, ogledne primjere i demonstraciju opletanja bocuna i demižana špagom, krpanje vrša i ribarskih mreža, mogle su se kušati i morske delicije spravljene na gradelama (članovi Udruge Kuća o batani), piti vino domaćin proizvođača i guštati u načinu života naših djedova i nona.

Večer ribarske tradicije, uz stare običaje i navade bila je oplemenjena i suvremenom glazbom, bandovima Buđenje i Vindon Havin, koji su popularnim zvucima i pjesmama razveselili prisutne na Trgu. Trio Music (K)nights i Sara Renar to su isto učinili na Trgu Rivijera, gastro ponudom djelatnika Maistre, kao i svime onime što vrijeme nudi - prodajom ljetnih suvenira.

I ovog je puta, jedan od najznačajnijih trenutaka večeri bilo spuštanje u more batane. Ribarsko se plovilo mjesecima ranije dasku po dasku, s pinelima i kantama boje uređivalo na otvorenom  ispred Muzeja kuće o batani. Podsjećam, riječ je o gradnji i restauraciji batana, koje su kao drveno plovilo prije više od jednog desetljeća pomalo, i na uštrb plastičnih barki gotovo pali u zaborav i bivali tek rijetki usidreni primjeri u gradskoj lučici. Inicijativom članova Udruge Kuća o batani, a prvenstveno vrijednim i malobrojnim kalafatima koje predvodi Mladen Takač, svake se godine izgradi ili restaurira nekoliko primjeraka, koji danas čine flotu i čiji ih vlasnici i korisnici najčešće koriste u svrhu promidžbenih rovinjskih gondolijera. Posljednja u nizu bačena u more, uz prasak šampanjca i pjesmu "Viecia batana" bila je Regina 144. Valja istaknuti i da je i ovog puta glavni organizator manifestacija s okusom soli i mora bila Turistička zajednica grada Rovinja. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter