U MMSU-u nije ucinjeno ništa protuzakonito

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon vijesti o ostavci ravnateljice rijeckog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Jerice Ziherl i policijskoj istrazi zbog nenamjenskog trošenja kredita za otkup umjetnina, pokušali smo rasvijetliti okolnosti koje su dovele do odluke da se 1,5 milijun kuna iz namjenskog kredita preusmjeri za isplatu odštete tajnici Muzeja koja je sudskom odlukom vracena na posao nakon deset godina.

Prema rijecima Ivana Šarara, procelnika Odjela za kulturu Grada Rijeke, odluku o tome usuglasili su MMSU i Grad Rijeka, a donijelo ju je Upravno vijece Muzeja. S obzirom na tadašnju financijsku situaciju, to je bio jedini nacin da se pravovremeno izvrši isplata proizašla iz izgubljenog radnog spora buduci da nije bilo sredstava da se trošak podmiri iz proracunske rezerve.

Da to nije ucinjeno, racun MMSU-a bio bi blokiran, što bi znacilo paraliziranje kompletnog funkcioniranja ustanove i svih njenih programa, ukljucujuci i nemogucnost isplate placa i podmirivanja režijskih troškova.

- S obzirom na to da je prenamjena bila izrijekom privremena, nije ucinjeno ništa protuzakonito. Jedino što je planirani otkup umjetnina realiziran samo parcijalno, kaže Šarar.

Na pitanje kako ce se kredit vracati, koliko ce iznositi rate te hoce li se to i kako odraziti na financiranje redovne djelatnosti muzeja ubuduce, procelnik kaže da je kredit vec u otplati i ne utjece na financiranje redovne djelatnosti muzeja buduci da je uobicajena praksa da Grad Rijeka podmiruje troškove proizašle iz sudskih sporova za sve ustanove u kulturi kojima je osnivac.

U ovom slucaju naprosto se radilo o "privremenoj posudbi" koja je imala za cilj premostiti trenutno lošu situaciju u gradskom proracunu, ali s namjerom da se posudeni iznos naknadno vrati za prvobitnu namjenu, što ce biti i ucinjeno.

Posebnih komentara na ostavku i odlazak ravnateljice iz muzeja Šarar nije imao, ali na pitanje kako ocjenjuje dio odradenog mandata Jerice Ziherl, kaže da je njegov osobni dojam da se ravnateljica nije najbolje snašla u toj ulozi.

- Pritom joj niti zadane okolnosti nisu nimalo išle na ruku: opca besparica, velik i loše organiziran projekt Venecijanskog bijenala u kojem su odgovornosti bile nejasno rasporedene, ali i sama ustanova koja tradicionalno baštini loše meduljudske odnose, pojasnio je Šarar koji je tek od proljeca ove godine na procelnickoj funkciji, ali je svjestan da u ustanovi  nešto "ne štima iznutra" i smatra da bi Grad u vezi s tim trebao nešto poduzeti. (Nela VALERJEV OGURLIC/Novi list)


Vladimir Torbica: Jerica Ziherl je istaknuti javni djelatnik

- Jerica Ziherl bila je istaknuti javni djelatnik u Istri. Bila je ravnateljica novigradskog Lapidarija, kao i galerije Rigo, koja je pod ingerencijom te ustanove. Zasigurno je dala veliki doprinos razvitku kulture u Istri, a odabrala je profesionalni put koji ju je odveo u Rijeku na funkciju ravnateljice Muzeja suvremene umjetnosti.

Mislim da sve ono što je napisano u medijima o rijeckom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti ne odgovara onome što znam o njoj. Ako je i pocinjena neka greška, siguran sam da nije bila ucinjena zbog osobne koristi. Ovakav nacin osude, bez potvrdivanja krivnje, po meni je jedan od velikih problema našeg društva, izjavio je Vladimir Torbica, procelnik za kulturu Istarske županije.(B. V.)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter