U MMC-u Luka "Nove fotografije" Igora Dražića

Igor Dražić
Igor Dražić

Izložbom fotografija u Subgaleriji MUL MMC-a Luka predstavio se poznati pulski fotograf Igor Dražić, a izložbu je jednostavno nazvao "Nove fotografije". Iza ovog običnog naziva krije se više no zanimljiva kolekcija crno-bijelih fotografija snimljenih na klasičnom filmu koje su podijeljene u četiri dijela – Asocijacije, Pas, Nadrealizam i Glas 27. 03.

Kako je Dražić objasnio na otvaranju, sve su fotografije nastale zadnjih pet mjeseci, no očito je da ih osim tog vremenskog razmaka i Dražićevog rukopisa povezuje još jedan element, a to je Pula, ali ne ona sjajna, blještava, spektakularna Pula, već ona realna. U prvom segmentu nazvanom Asocijacije Dražić je fotografirao neke poznate pulske motive zajedno s nekim predmetom, knjigom ili CD-om. Primjerice, na snimci gradske palače vidimo kako drži album "Rolling Stronz's" Gorija Usssija Winnetoua, dok ulaz u brodogradilište Uljanik snima držeći u jednoj ruci "Komunistički manifest", što sve zajedno šalje zanimljivu, angažiranu poruku.

Kada se radi o segmentu Pas, kaže da je to čisto dokumentiranje grafitera koji radi po gradu, a kojeg Dražić ne poznaje, ali mu se sviđa to što radi.

- Mislim da je jedan od boljih zato jer ne piše parole, nego crta lica. Jednostavno sam išao dokumentirati to što radi. Slučajno je ispalo da su počeli brisati te njegove grafite pa sam počeo bilježiti te zidove kad bi obrisali grafit, da se vidi da ga više nema. To je fotografija u službi dokumenta, objašnjava Dražić.

Za fotografije u sklopu segmenta Nadrealizam objašnjava da se radi o preklapanju dva motiva, ali s time da su se ta preklapanja desila slučajno jer Dražić nije brisao motive koji će preklopiti, nego je ispucao film i onda ga vratio u aparat i ponovo ispucao. No, nije imao pojma koje dvije slike su se preklopile.

- Zato sam to nazvao nadrealizam, jer su se spojile stvari koje nemaju veze jedna s drugom, kaže Dražić.

U segmentu Glas 27. 03. vidi se velika redakcija Glasa Istre snimljena tog običnog poslijepodneva 27. ožujka ove godine, potpuno pusta, da ne kažemo opustošena uz poneki lik koji je slučajno upao u kadar. Ako je istina da fotografija govori tisuću riječi, onda bi samo ovaj segment posvećen Glasu Istre mogao ispričati priču koja bi stala u podeblju knjigu, možda i u više tomova. Dražić je inače ovdje zaposlen kao grafičar.

Kako je na otvaranju istaknula Mirjana Grahovac Vojinović, predsjednica udruge MMC Luka, Dražić je tip osobe kakva je potrebna svakom gradu – izvanredan fotograf, dokumentarist, koji živi grad, kojem nijedan motiv nije stran, a u njegovoj priči, njegovom dosadašnjem radu živi jedan underground grad, jedna urbana Pula.

Izložba se može pogledati do 14. srpnja. (M. RADIĆ, snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter